Home

Achtergrond 886 x bekeken

Plantuienoogst verloopt perfect dankzij beregening

Een medewerker van agrarisch bedrijf Kloosterman rooit de plantuien van akkerbouwer Arjan Vermue uit het Zeeuwse Lewedorp.

"Dit perceel, ongeveer 4 hectare groot, is afgelopen donderdag met zo’n 30 millimeter beregend en daardoor gaat het rooien perfect", zegt directeur Jaap Kloosterman. "Waar niet is beregend, is de grond te hard. Dan is een beschadiging bij het rooien niet te voorkomen." De opbrengsten van de plantuien, in dit geval van het ras Forum, zijn volgens Kloosterman goed. "Ik schat dat er 40 ton bruto per hectare afkomt. Het mooie van deze uien is dat de stengels niet zo dik zijn. Daardoor drogen ze snel." Foto Anton Dingemanse

Loonwerker Willy de Bruin van loonbedrijf Sjoerd Nauta is in het Friese Akkrum tot diep in de nacht bezig met het omwikkelen van kuilbalen. Het loonbedrijf heeft de afgelopen week tot laat moeten doorwerken om alle gras te persen en te omwikkelen. Deze week is het wat rustiger, zegt Rients Hofstra van het loonbedrijf. Het loon-, transport- en grondverzetbedrijf is erg druk geweest met het verwerken van de eerste snee voor de kuil. Foto Alex de Haan

Louis Oudshoorn uit het Friese De Veenhoop haalt rond-balen van het natuurgrasland van It Fryske Gea op het Goëngahuister-
eiland. Om het eiland te bereiken moet hij oversteken met de zelf bediende pont. De melkveehouder gebruikt het gras voor zijn droogstaande koeien, die hij in een potstal houdt. De koeien laten zich het natuurgras goed smaken, zegt Oudshoorn. De melkveehouder melkt ongeveer zeventig koeien op 27 hectare eigen grond en 14 hectare bijgepacht natuurland. Hij weidt geen vee op het eiland, want dat vindt hij te bewerkelijk. Drie jaar geleden verkaste Oudshoorn vanuit Mijdrecht naar het Noorden. Foto Willem Wilstra

Brand verwoest 6 hectare chrysanten van kweker uit Nootdorp. Foto TelstarOnline

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.