Home

Achtergrond 265 x bekeken

Pilotgroep duurzaam melkvee van start

Een groep van elf Groningse melkveehouders begint met de pilotgroep Duurzaam Melkvee.

De provincie neemt de helft van de kosten van het project voor haar rekening. Doel is om de duurzaamheid van de veestapel flink te verhogen.

Het gaat om het verlengen van de levensduur, een hogere levensproductie en een betere economische positie. Het initiatief komt in navolging van een project van vijftig melkveehouders uit Noord-Brabant.

Het meest succesvolle bedrijf daar verhoogde de levensproductie van zo’n 28.000 kilo naar meer dan 44.000 kilo. De Groningse melkveehouders onderscheiden zich van hun Brabantse collega’s door een koppeling te maken met de klimaatlat van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) die onlangs werd gepubliceerd.

De vraag die bij het project centraal staat is hoe, met de pilotgroep als voorbeeld, de bereidheid bij melkveehouders om hun bedrijfsvoering aan te passen kan worden vergroot. Voor elke ondernemer staan de economische resultaten mede aan de basis van eventuele veranderingen.

Duurzaamheidsmonitor

Om de melkveesector meer inzicht te bieden in de economische voordelen van een duurzamere veestapel, wordt een duurzaamheidsmonitor opgezet.

De provincie ondersteunt het project met een financiële bijdrage van 110.000 euro. Daarnaast ondersteunen ook banken en veevoerleveranciers het project en zorgen de melkveehouders ook zelfs voor een financiële bijdrage. Het project wordt gecoördineerd door Willem van Laarhoven van adviesbureau Valacon-Dairy.

Deze kan putten uit zijn ervaring met de groep veehouders in Brabant. "Een groep Groningse veehouders benaderde ons voor het project", vertelt Van Laarhoven. "Toevallig lag bij de provincie Groningen net een klimaatrapport van het CLM op tafel. Mede hierdoor was ook de provincie in het project geïnteresseerd."

In Brabant loopt het project, dat in januari 2006 is gestart, goed. Vier groepen veehouders proberen de duurzaamheid van hun veestapel te verbeteren. Binnenkort komt daar volgens Van Laarhoven nog een vijfde groep bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.