Home

Achtergrond 238 x bekeken

Philips zoekt met BVB naar teeltrecept LED

BVB Substrates gaat samen met Philips Lighting Electronics teeltoplossingen ontwikkelen met LED-belichting.

Dat maken beide partijen bekend. Philips installeert LED-installaties in een demokas bij BVB in De Lier. Volgens Richard Bremmer, projectmanager bij BVB, is het logisch dat beide partijen samenwerken op teeltgebied. ”We willen onderzoeken hoe het effect van LED kan worden verbeterd door bemesting en substraat aan te passen.” Dat is een nieuwe onderzoeksrichting. ”Het ligt voor de hand dat we onderzoeken hoe de plant onder de meest optimale omstandigheden groeit. Dat kan als alle omstandigheden optimaal zijn.”

Beide bedrijven richten geen apart bedrijf op voor de samenwerking, maar tekenden deze week wel een overeenkomst.
Philips heeft veel ervaring in belichting van de tuinbouw, maar dat draait vooral om traditionele SonT-verlichting, zegt een woordvoerder van het concern. ”LED is een bestaand lichtmedium, maar nog niet geoptimaliseerd voor de tuinbouw. Daar willen we in investeren met deze samenwerking.”

Potplanten

Philips beschikt al over verrood LED-verlichting, stelt Bremmer. ”Dat is potentieel interessant. We willen daar proeven mee doen.” Philips verwacht de komende weken tests van proeven met LED te publiceren. Philips heeft al proeven lopen met LED in de groenteteelt. De nieuwe samenwerking richt zich in eerste instantie op potplanten. Bremmer verwacht dat de LED-techniek zich de komende jaren sterk zal ontwikkelen. Door partijen als Philips kan de kostprijs dalen, denkt hij.

Deze week werd bekend dat proeven van ondermeer Philips in Wervershoof met tussenbelichting met LED’s bij tomatenteelt een meerproductie opleveren van 10 tot 15 procent. SonT-lampen tussen het gewas leiden tot grote warmteproblemen. Philips deed op het bedrijf al eerder proeven met TL-lampen als tussenbelichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.