Home

Achtergrond 155 x bekeken

PZ dringt aan op verlenging van interventie

De maatregelen van de Europese Commissie om de zuivelmarkt te stabiliseren, zoals de interventie en particuliere op­slag, moeten eind deze zomer worden verlengd.

Die oproep de­den bestuurders van het Product­schap Zuivel (PZ) gisteren op een bestuursvergadering. De interventie voor mager melkpoeder en boter loopt eind augustus af, de particuliere op­slag van boter op 15 augustus.

Cees Wantenaar zei namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dat de prijzen wat waren opgekrabbeld, maar nog steeds niet geweldig waren. ”Alles wat je kunt doen, moet je aangrijpen.”

LNV-ambtenaar Jan Schotanus sprak de verwachting uit dat ge­noemde regelingen worden ver­lengd. Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel gaf al sig­nalen af in die richting.

De landbouwraad doet vermoe­delijk in juli voorstellen. Andere maatregelen, als de kalvermelk­regeling, zijn volgens hem kost­baar en hebben weinig effect.

Siem-jan Schenk (LTO) zei dat als problemen langer aanhouden, ondernemers in continuïteitspro­blemen komen. ”Er moet méér gebeuren.” Hij riep andere keten­partijen op ook hun verantwoor­delijkheid te nemen. Ook wees hij het belang van de verruiming van exportkredieten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.