Home

Achtergrond 167 x bekeken

PT wil splitsing vakheffing in telers- en handelsdeel

Het Productschap Tuinbouw (PT) wil de vakheffing Teelt bloemkwekerij in 2010 met 10 procent verlagen om de pijn in de sierteelt te verlichten.

Het schap wil verder de transparantie bevorderen door de heffing op te splitsen in een telersdeel en handelsdeel.

Telers van snijbloemen en potplanten betalen nu een heffing van 0,82 procent van de verkoopwaarde van hun producten. Hiervan rekenen ze 0,31 procentpunt door aan hun klanten. Het productschap vindt het transparanter wanneer de heffing direct wordt gesplitst.
De structurele verlaging van de vakheffing vindt het schap op zijn plaats vanwege de recessie. Bovenop komt nog eens een korting van 5 procent op het heffingstarief wanneer de verkoop of aankoop via de veiling gaat.

Vakheffing terug storten

In een vorige sectorcommissievergadering werd voorgesteld de vakheffing over 2009 eenmalig terug te storten, maar dit voorstel heeft niet de voorkeur van het productschap. De sector verkeert in hoge nood. Tot en met mei ligt de export van snijbloemen 13 procent lager dan een jaar eerder.

De daling van de koers van de roebel ten opzichte van de euro eind vorig jaar maakt Nederlandse bloemen relatief duur. De concurrentie met landen waar tegen de relatief lagere dollar wordt afgerekend, is fel. De kosten van gas zijn bovendien hoger.

De budgetverdeling blijft volgens het voorstel gelijk. Voor promotie wordt 69 procent vrijgemaakt; 19 procent gaat naar technisch onderzoek, 5 procent naar kwaliteitsverbetering en 7 procent naar andere uitgaven.
De sectorcommissie bloemkwekerijproducten beslist maandag over het voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.