Home

Achtergrond 214 x bekeken

PT wil met ministerie overleg over bundeling

Het Productschap Tuinbouw (PT) wil met het ministerie van LNV overleggen over de constructie van een Associatie van Producentenorganisaties (APO) in de glasgroenteteelt.

Partijen binnen de bundelingsgesprekken vrezen een nieuw uitstel. Het PT moet plannen toetsen aan de Europese regelgeving voor gemeenschappelijke marktordening. Begin dit jaar liet het PT plannen van de zuidelijke afzetorganisaties voor komkommers nog toetsen bij de NMa. Afgelopen week stelde de NMa niet bevoegd te zijn om de plannen van ZON Fruits and Vegetables, Sun Quality en Komosa te toetsen aan de mededingingswetgeving.

Het PT wil over de ontstane situatie overleggen met het ministerie van LNV. "Zij zijn onze opdrachtgever, de uitspraak van de NMa ligt er nu. We willen er zorgvuldig mee omgaan." Wat de reden is van het nieuwe overleg is niet duidelijk. Op welke punten het PT meer duidelijkheid wil is ook niet bekend in deze fase. Partijen in de glasgroente vrezen een nieuwe vertraging van de plannen en een vermoeidheid bij de afzetpartijen door de trage besluitvorming.

Voorzitter van telerscollectief K8 (komkommer) Thijs Jasperse wilde vandaag niet reageren. Hij riep vrijdag het PT op de plannen goed te keuren voor de Limburgse associatie van producentenorganisaties (APO). Een afzetorganisatie laat weten dat de noodzaak van bundeling groot is. "Bedrijven hebben het zwaar en dreigen kopje onder te gaan. Er moet iets gebeuren."

Volgens de woordvoerder is het vreemd dat minister Gerda Verburg eerder opriep meer samen te werken, maar dat de plannen nu nog niet goedgekeurd zijn. "In België is ook gewoon een APO met de koepel Lava. Er is nu een nieuwe voorzitter bij het PT. Dan is dit toch een inkoppertje."

Het ministerie van LNV laat weten niet te kunnen reageren op dit moment. Het is ook niet duidelijk wanneer het overleg plaats gaat vinden tussen beide partijen. De beleidsspecialist bij LNV is op vakantie, laat een woordvoerder weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.