Home

Achtergrond 247 x bekeken

Openheid

Als ik een vracht voer aangeleverd krijg dan zit daar een vrachtbon bij. Als ik achterop die bon kijk, lees ik wat er allemaal in dat voer zit.

Dat varieert van tarwe tot zonnebloempitten en van mais tot schrootschilfers. In ieder geval is het een heel lang verhaal. Maar wat weet ik dan eigenlijk precies en wat weet ik niet? Ik weet welke grondstoffen er in zitten en ik ken de gezamenlijke energiewaarde van het totale voer. Wat ik niet weet is hoe die grondstoffen onderling in percentages verdeeld zijn.

Ik vraag me af waarom ik geld uitgeef voor goederen waarvan ik niet weet wat de exacte samenstelling is. En ik kan ook niet goed begrijpen waarom die precieze samenstelling van de grondstoffen in procenten niet op de bon wordt aangegeven. Is dat uit concurrentieoverwegingen tussen de verschillende voerleveranciers? Vinden ze dat ik als afnemer niet hoef te weten wat de preciese samenstelling is? Of vinden ze dat de samenstelling het geheim van de smid is?

Hoe je het ook wendt of keert: ik ben van mening dat ik als koper van het voer recht heb op volledige inzage van de samenstelling. En ik wil als gelijke met de leverancier mee kunnen praten over de samenstelling die ik wil hebben. Het is toch te gek voor woorden dat ik wel kan vragen om aanpassing van het voer, maar dat ik vervolgens niet weet hoe die aanpassing procentueel is doorgevoerd. Ook wil ik aan de hand van die kennis een prijsvergelijking kunnen maken bij andere voerleveranciers.

Ik verbaas me er over dat die openheid er nu niet is. Wat doen de standsorganisaties, de vakbonden en het Productschap Diervoeder hieraan? Wat is hun mening hierover eigenlijk? Stel dat er niets verandert, dan hoop ik in ieder geval dat de voerleveranciers het lef hebben aan te geven waarom ze die openheid niet geven.

Van de belangenbehartigers verwacht ik dan dat ze aangeven waarom ze zich niet inspannen voor het bewerkstelligen van die openheid. Met name van het Productschap Diervoerder verwacht ik uitleg. Daar zit toch heer Theo Meijer? Toen ik nog met hem in de Tweede Kamer zat, had hij de woorden transparantie en openheid voor in de mond liggen.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.