Home

Achtergrond 334 x bekeken 1 reactie

'Oekraine niet in graanpool rond Zwarte Zee'

Oekraïne gaat geen deel uitmaken van een graanorganisatie met Rusland en Kazachstan.

De graanssector is het land is tegen de vorming van een graanblok met de andere landen.

Dat zegt Volodymyr Klymenko, voorzitter van de Ukrainian Grain Association, in een interview met het dagblad Delo. Oekraine vreest dat het land binnen de graanorganisatie de leverancier wordt van goedkoop voergraan, terwijl Rusland en Kazachstan de winstgevende export van maaltarwe gaan verzorgen. Oekraine exporteert veel tarwe naar de EU.

Daarmee lijkt de Oekrainse sector gehoor te geven aan de oproep van de Europese landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel, die deze week Oekraine heeft bezocht. De EU is tegen het lidmaatschap van Oekraïne in een graanpool met Rusland en Kazachstan.

De landbouwministers van de drie landen hebben de oprichting twee weken geleden aangekondigd. Ze willen meer grip op de wereldmarkt voor graan. Als de samenwerking lukt worden ze een grotere exporteur van tarwe dan de VS, dat al decennia de wereldmarkt voor graan beheerst.

Fischer Boel wees landbouwminister Yuriy Melnyk van Oekraine erop dat Oekraine lid is van de wereldhandelsorganisatie WTO. Rusland en Kazachstan zijn dat niet.

Rusland wil lid worden van de WTO. De VS heeft Rusland gedreigd dat toetreding lastig wordt als Rusland een graankartel gaat vormen met de buurlanden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    herman

    hoezo vrije markt?????????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.