Home

Achtergrond 562 x bekeken

'Nederland koploper in biomassa'

Nederland moet internationaal een toppositie verwerven op het gebied van biomassa.

Toonaangevende bedrijven en organisaties in de agrifood en papierindustrie gaan hun krachten bundelen om dat te realiseren. Met het Dutch Biorefinery Cluster, onder leiding van de Wageningse hoogleraar Rudy Rabbinge, moet Nederland een koppositie krijgen.

Het Dutch Biorefinery Cluster bestaat uit Royal Cosun, Avebe, FrieslandCampina, Productschap Akkerbouw en de 27 leden tellende Koninklijke vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken. Ze spelen een sleutelrol in de overgang naar een ’biobased economy’.

Groene grondstoffen

Volgens projectleider Eisse Luitjens van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij zijn Nederlandse bedrijven al ver gespecialiseerd in het uiteenrafelen en verwaarden van groene grondstoffen. ”Maar door continue en intensieve samenwerking van technische specialisten is nog meer mogelijk.”

Binnen drie maanden verwacht het cluster drie tot vijf concrete projecten te presenteren. Voor de papierindustrie speelt de opkomst van hout in de energievoorziening een rol. ”Ze zoeken naar alternatieve bronnen van vezels. De landbouw kan deze bieden.”

FrieslandCampina gebruikt voor haar melkproducten grofweg twee ingrediënten: eiwitten en koolhydraat. De laatste geeft structuur aan de producten. Royal Cosun en Avebe kan deze mogelijk leveren. Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina is met name in het beginstadium van een nieuw systeem, de biobased economy, samenwerking tussen partijen noodzakelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.