Home

Achtergrond 162 x bekeken 2 reacties

'Nederland geeft IJsland 440 miljoen cadeau'

Met het akkoord dat Nederland gisteren met de regering van IJsland sloot, schenkt Nederland IJsland onterecht 440 miljoen euro. Dat vindt Icesaving, de groep van ongeveer tweehonderd spaarders die per persoon meer dan 100.000 euro uit had staan bij de IJslandse bank Icesave.

Icesave was onderdeel van Landsbanki, een van de grootste IJslandse banken die vorig jaar oktober omviel als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.


Nederland en IJsland spraken zaterdag af dat IJsland vijftien jaar de tijd krijgt om 1,3 miljard euro terug te betalen aan Nederland. In de tussentijd ontvangt Nederland 5,5 procent rente. Met dit bedrag vergoedt IJsland de eerste 20.000 euro die Nederlandse spaarders uit hadden staan bij de bank.


Volgens woordvoerder Gerard van Vliet van Icesaving is het onterecht dat IJsland de rest van het spaargeld niet vergoedt. ,,IJslanders krijgen zelf wel alles vergoed. Volgens Europese regels mag het land hierbij geen onderscheid maken tussen de nationaliteit van spaarders'', aldus Van Vliet zondag.


Van Vliet heeft berekend dat Nederland er in totaal 440 miljoen euro bij inschiet: 300 miljoen euro wordt betaald door commerciële banken. Zij compenseren spaarders die tussen de 20.000 en 40.000 euro op hun Icesave-rekening hadden staan. 100 miljoen komt voor rekening van de belastingbetaler, aangezien de regering spaartegoeden tot 100.000 euro vergoedt. Daarnaast is 40 miljoen euro voor rekening van particuliere '100.000 plus' spaarders.


De groep gedupeerden heeft een Europese aanklacht lopen tegen IJsland en bereidt ook juridische stappen in IJsland voor.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan

    Jullie krijgen dus van iedere Nederlander, baby's en jezelf incluis € 27,50 cadeau. Zo zie je maar: als je in Nederland ontverantwoordelijk handelt, krijg je geld. Ben je behoedzaam, dan krijg je niets.

  • no-profile-image

    gert

    De belastingbetaler is overal goed voor,Nederland is altijd lief voor het buitenland,dan worden onze ministers overal met de rode loper ontvangen,maar daar hangt wel een prijskaartje aan

Of registreer je om te kunnen reageren.