Home

Achtergrond 186 x bekeken 1 reactie

Motorrijders woest over uitstel veiliger vangrails

Motorrijders zijn zeer ontevreden dat een besluit over veiliger vangrails alsmaar vertraging oploopt.

Een Europees comité voor de technische eisen heeft een besluit over testvoorschriften uitgesteld tot minstens na de zomer, wegens een veelheid aan vragen en wijzigingsvoorstellen.

"Belachelijk dat dit besluit door gedetailleerde muggenzifterij nu blijft hangen'', zei voorzitter Nico Perk van de Motorrijders Actie Groep (MAG) dinsdag. De MAG is bij het besluit betrokken via de overkoepelende Europese federatie van belangenverenigingen voor motorrijders FEMA. "Het is politiek over de ruggen van motorrijders. Tijdens dit tijdrovende gesteggel sterven er weer een paar motorrijders tegen de vangrails.''

Doel van de EU is dat vangrails dicht worden gemaakt tot aan de grond. Dat voorkomt dat uitglijdende motorrijders zich verwonden aan de paaltjes onder de vangrails. De paaltjes zorgen nu jaarlijks voor heel wat gebroken botten en dwarsleasies, stelt Perk.

De actiegroep is al bijna twintig jaar bezig voor veiliger vangrails. De groep had zijn hoop gevestigd op het Europese comité CEN voor technische eisen aan verkeersattributen. "Maar zelfs dit besluit over voorschriften voor een test sleept al jaren. Dan duurt het wel tien jaar voor de veiliger vangrails in Europa verplicht worden.''

Perk prijst zich wel gelukkig dat veel Nederlandse overheden zelf al vrijwillig de dichte vangrails aanleggen, vooral in buitenbochten. Zo bouwt de provincie Noord-Holland dezer dagen dit nieuwe type langs de N201.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Dan kan het gas weer los.

Of registreer je om te kunnen reageren.