Home

Achtergrond 260 x bekeken 2 reacties

'Mooie start van het seizoen voor pootgoed'

Het pootaardappelseizoen kent een mooie start. Dat zegt Robert Graveland, hoofd van het kweekbedrijf van aardappelhandelshuis HZPC.

Er is meer virus gevonden dan vorig jaar. Volgens Jan van Hoogen van Agrico steekt ook bacterie de kop op. "Er is meer vocht en dus minder schurftproblemen", legt Graveland uit. Vorig jaar werd de aanvang van het seizoen gekenschetst door enorme droogte. "Ook dit jaar regent het niet veel. De paar buien die zijn gevallen, doen het gewas goed."

Er is wel wat meer virus gevonden; een erfenis van vorig jaar, toen er al in juni virus werd aangetroffen. "Bovendien stond het gewas tot in augustus op het veld om meer tonnen onder de planten te krijgen. Het duurt ruim een week voor primair virus zichtbaar wordt op de plant. Als het tussentijds wordt doodgespoten, komt het dus niet direct aan het licht. De kans bestaat dan dat het virus pas het volgende seizoen zichtbaar wordt."

Jan van Hoogen, commercieel directeur bij handelshuis Agrico, beaamt dat de aardappelen groeien als kool. "We hebben wel wat gezondheidsprobleempjes in de vorm van virus en bacterie. Op virus hadden we gerekend. Bacterie is verrassend. Vorig jaar ging dat goed en we kregen weinig klachten uit het buitenland. Nu treedt het toch op. Het is nog te vroeg om de omvang en het effect te benoemen." Verder spreekt hij van een goede start. Dat kan nadelig werken op de prijsvorming.

Graveland geeft aan dat er door de koude winter minder opslag voorkomt. De weersomstandigheden zijn ook prettig voor selectie en phytophthoradruk. Het zonnige, droge weer heeft de schimmelachtige ziekte nog op afstand gehouden. En de noordenwind heeft luizen geweerd. "Het gewas blijft mooi fris. Hopelijk heeft de winter heel wat luizen geëlimineerd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vincent

  Kom nou op zeg. Als je ook maar een beetje ondernemer bent ga je niet zo zielig doen met je naam. Maar dan moet je pootgoedteler worden! Waarom arm worden van consumptie aardappelen als je 'rijk' kan worden van de pootgoed teelt ;) Verder ben ik heel benieuwd wat de ontwikkelingen zijn. Ik hoorde dat er in Groningen omstreeks veel virus is? En hoe zit het in Friesland? In de polder is er idd wat virus maar het valt me tot zover nog reuze mee! (2planten de rij)

  Mvgr,

  Vincent

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  de heren graveland en van hoogen hoeven zelf niet te selecteren denk ik! als de problemen nu al gezondheidsprobleempjes genoemd worden?! Jongens word toch eens wakker!!! Ik zie de bui voor volgend jaar jaar al weer hangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.