Home

Achtergrond 241 x bekeken 10 reacties

'Mens tot varkensvoer is ultieme kringloop'

Menselijke resten verwerken tot varkensvoer is de laatste stap in de kringloop. De Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout vraagt zich in een nieuw kunstwerk af of de mens geen onderdeel moet uitmaken van de voedselketen.

"Het is de ultieme toepassing van de cradle-to-cradle-gedachte. Menselijke en dierlijke resten worden gerecycled: voor orgaantransplantatie, consumptievlees, varkensvoer en ten slotte als basis voor biogas. Atelier Van Lieshout ontwierp daarom de installatie 'Foodmaster'. Daarin voert de bedenker de moderne voedselproductie door tot het uiterste. Het kunstwerk wordt vandaag onthuld tijdens een symposium en tentoonstelling over de invloed van voedsel op de vorm, inrichting en het functioneren van de stad.

Volgens initiatiefnemer Stroom Den Haag, het centrum voor kunst en architectuur, heeft "het voeden van steden de grootste impact op de inrichting van onze planeet''. De 'Randstad' consumeert elke dag twintig miljoen maaltijden. Die moeten worden geproduceerd, getransporteerd, gekocht en verkocht, gegeten en worden verwerkt, aldus directeur Arno van Roosmalen van het centrum.

Maar de meeste stedelingen weten nauwelijks meer waar hun eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Dat moet volgens Stroom anders. Het centrum denkt het bewustzijn te vergroten door de productie terug te brengen naar de stad. Het centrum heeft internationale kunstenaars, ontwerpers, ontwikkelaars en wetenschappers gevraagd mee te denken. Zij kwamen naar de opvatting van Van Roosmalen met controversiële, spraakmakende, maar ook concrete voorstellen. In Foodprint, voedsel voor de stad, zijn ze samengebracht.

Van Lieshout levert met zijn installatie commentaar op de consumptiemaatschappij en de manier waarop de voedselverwerking plaatsvindt. Anderzijds geeft de Foodmaster een oplossing voor het probleem van de immer groeiende wereldpopulatie, vindt de kunstenaar.

Behalve de onthulling van het kunstwerk heeft Van Lieshout vandaag nog meer in petto. Hij laat zich bij de opening bloed afnemen. Daarvan wil hij ter plaatse bloedworst maken en een plakje overhandigen aan minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) die de tentoonstelling opent.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  ach wat, de vervuiling zit alleen in de hersenen. Dus kopje eraf en recyclen.

 • no-profile-image

  centje

  Moet er niet aan denken dat mijn varkens producten van joost,herman,wakkerdier,hijgendhert op moet eten. Ik zorg goed voor mijn varkens en daar hoort een goed voedselpartoon bij, dus geen troep van die criminele terroristen. Verder vind ik het wel een gewaagd kunststukje : het maakt wel reactie los en daarvoor is kunst ook voor bedoeld.

 • no-profile-image

  joost

  Ja, ons kun je de varkens wel voorzetten, wij zijn schoon en rein van binnen, maar de meeste mensen zijn zwaar vervuilt met vlees, vis en zuivel, dus dat is echt puur vergif om het varkens voor te zetten.
  Dus niet zo,n goed idee.

 • no-profile-image

  lust geen rommel

  joost en de rest voelen zich aangesproken

 • no-profile-image

  Marcel

  Leuk gevonden. Ik wil mijn lijf, na mijn dood, afstaan voor dierenwelzijn door proeven op mensen. Daar mogen ze mijn lichaam voor gebruiken. Dat zijn we de dieren verschuldigd na eeuwenlang wreed misbruik van hen gemaakt te hebben. Wie volgt.

 • no-profile-image

  realist

  Heeft minister Verburg niet wat beters te doen door aan deze onzin aandacht te schenken.

 • no-profile-image

  Harm

  Joost, herman en al die andere kunnen prima in het varkensvoer. Zijn ze nog ergens goed voor. Maar wel de kop naar rendac, daar zit inderdaad de vervuiling.

 • no-profile-image

  boer'

  Als een schaap(Marcel)over de dam is volgen er...ah nummer 2 Joost uit Peize.. waar blijft de rest nou toch??? ah die Herman ook lekker varkensvoer worden?

  In dit geval:als een schaap over de dam is volgen er maar twee

 • no-profile-image

  harry

  sorry...
  maar ik denk dat wij mensen zwaar vervuild zijn...we horen derhalve in een verdbrandings oven...na jaren en jaren chemies afval gevreten te hebben,gezopen te hebben...gespoten te hebben...dat in de voetselketen te brengen?! ik moet er niet aan denken..al dat wat goeie boeren en andere doen om ons wat fatsoenlijks te eten te geven...kun je dit hun niet aan doen...zeker de beesten niet.!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Ik vind dit juist een geslaagd vorm van kunst. De bedoeling van kunst is juist om reacties op te roepen en mensen aan het denken te zetten. Daarvan is hier duidelijk sprake. De kunstenaar roept wel op om te bezinnen over hoe we met alles om gaan, maar hij is niet tegen de landbouw. Hij wil zelfs dat mensen meer over hun voedsel te weten komen. Ik vind het ook een goede actie dat hij bloedworst wil maken van eigen bloed. Ik neem niet aan dat veel mensen dat zullen willen proeven - ik zelf ook niet direct. Maar hij heeft een punt dat mensen inkonsekwent zijn met wat ze eten. In de meeste landen worden bijv. insecten gegeten: heel voedzaam en smakelijk. Vroeger was het ook gewoon om van een dier vrijwel alles op te eten. Wat mij zelf betreft: na mijn dood zou ik ook zo veel mogelijk hergebruikt willen worden, alle organen mogen andere mensen gebruiken (vooral de hersenen wil ik aanbevelen) en de rest mag de vergistingsinstallatie in.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.