Home

Achtergrond 2093 x bekeken

Melkveebedrijf in Oost-Friesland

Veel boeren die willen emigreren blijven het liefst in de buurt van Nederland. West-Duitsland is dan ook nog steeds populair bij emigranten en boeren die een tweede bedrijf over de grens willen beginnen.

Het Duitse Oost-Friesland is in dat opzicht ideaal. Deze streek grenst aan de Waddenzee en de provincie Groningen. Het is een typisch melkveegebied. Hier, in het Duitse Aurich zo’n 50 kilometer over de grens, staat een melkveebedrijf van 90 hectare te koop. De ligboxenstal is twee jaar geleden uitgebreid en de woning is recent gerenoveerd. De boerderij wordt in zijn geheel aangeboden, inclusief veestapel, machines en inventaris. "Het bedrijf is zeer goed onderhouden en modern ingericht", aldus Gezinus Beuving van makelaarskantoor Remax, wereldmarktleider in de makelaardij.

Veel makelaars worden geconfronteerd met minder animo voor het kopen van bedrijven, vooral door de lage melkprijs van dit moment. Logisch, constateert Beuving, maar voor boeren die al langer rondlopen met plannen om te emigreren of een tweede bedrijf elders op te zetten, is dit misschien wel het juiste moment. De bedrijven zijn goedkoper dan een jaar geleden, de bouwkosten zijn lager en boeren met een goed ondernemingsplan kunnen nog steeds terecht bij de bank. Ook de prijs van het melkveebedrijf in Aurich is in prijs verlaagd. Op dit moment is de vraagprijs 1 miljoen euro. De nieuwe eigenaar heeft hiervoor een eigen vermogen van 350.000 euro nodig.

Dan heeft de melkveehouder een compleet bedrijf waarop hij of zij direct aan de slag kan. Van de 90 hectare grond ligt 30 hectare rondom de boerderij. De overige grond ligt 2,5 kilometer van het bedrijf. Ruim 50 hectare is ook geschikt voor akkerbouw. Het is overwegend zandgrond, maar ook deels klei. Zestien hectare en de boerderij zijn eigendom, de rest van de grond wordt gepacht.

Op het bedrijf rust een quotum van 730.000 kilo melk met 3,98 vet. Daarvan is 100.000 kilo eigen quotum. De pacht van grond en quotum kost 46.000 euro per jaar. De veestapel is ook bij de koop inbegrepen. Die bestaat uit 95 melk- en kalfkoeien en circa 45 stuks jongvee. De gemiddelde melkproductie is 8.500 kilo.

De ligboxenstal is in 1997 gebouwd en in 2005 uitgebreid. In deze stal is ruimte voor 130 dieren (melk- en jongvee). De koeien worden gemolken in een 2 x 6 zij-aan-zij melkstal van DeLaval. De melkstal kan worden uitgebreid. De kalveren staan in de stal van de oorspronkelijke boerderij.

Tot het machinepark behoren onder andere twee trekkers, een Fendt 308 (1983), een Fendt 312 (1993) met frontlader, een voermengwagen (2006), een Krone cyclomaaier, schudder (2005) en diverse aanhangers en werktuigen.

De oorspronkelijke boerderij, waar ook de woning deel van uitmaakt, is degelijk en gebouwd in 1968. De woning is in 2007 geheel gerenoveerd en geschikt gemaakt voor twee families. De huidige eigenaar ontvangt een EU-premie van 34.000 euro per jaar.

Meer informatie:
Remax, Gezinus Beuving, 06-12 03 86 91 (www.worldfarms.nl)

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.