Home

Achtergrond 176 x bekeken 5 reacties

Levende of dode mus?

De Europese Commissie moet een diepgravende analyse maken van de dramatische melkmarkt in de EU én mogelijkheden aandragen om die te stabiliseren. De regeringsleiders van de 27 lidstaten hebben daartoe gisteren op hun top in Brussel besloten.

Dat signaal alleen al is pure winst. De ellende van melkveehouders en zuivelindustrie is geland bij de regeringsleiders. Dat is meer dan verwacht mocht worden. Laat staan dat zij in hun slotverklaring de Commissie opdracht gaven. Boeren mogen blij zijn met die stap.

Veel meer dan een dode mus is het echter niet. Zo krijgt Brussel twee maanden de tijd voor iets dat het volgende week al op tafel zou kunnen leggen. Die analyse is er natuurlijk allang, temeer omdat die al eens was beloofd. Het tijdbestek lijkt gekozen om boeren rustig te houden: geen van de regeringsleiders heeft behoefte aan een hete zomer.

Over twee maanden volgt de analyse onder auspiciën van Mariann Fischer Boel, en die vertelt dan wat zij nu al doet: quotaverruiming en de prijsval van melk hebben niets met elkaar uit te staan. Met een beetje geluk, denken de politici, is de vraag dan weer toegenomen. Zo niet, en de druk van boeren in landen als Frankrijk en Duitsland is nog groot, dan volgt een politiek zoethoudertje voor de korte termijn. Het zuivelbeleid voor de lange termijn wordt er niet anders van.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vakman

  Nu pas een diepgravende analyse van de melkmarkt door de Europese Commissie? Ik veronderstel dat ze dat al gedaan hadden toen ze besloten het melkquotum af te schaffen. Blijkbaar is het besluit tot afschaffing van het melkquotum uit de losse pols geschud. Wat landbouweconomie betreft komt bij mij de Europese Commisie nu niet geloofwaardig over.

 • no-profile-image

  gert

  Ook de NMA zorgt ervoor dat de boeren geen vuist kunnen maken tegen de supermarkten,dit hebben we wel gezien met de fusie van Friesland-Food en Campina,het voordeel wordt direct weer weggenomen door Eurocommissaris Smit-Kroes,de boeren worden tegen elkaar uitgespeeld door de supermarkten en de EU, de EU is niet meer dan een onredelijke consumentenclub

 • no-profile-image

  Neelie

  Gert, het wordt eentonig, misschien kun je beter niet de hele dag achter de pc gaan zitten mopperen dat het boeren tegenvalt. Er zit een knop op.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het geschetste beeld in het artikel geeft eens te meer aan, dat het wel zin heeft om actie te voeren. Eerst word je voor gek verklaard, daarna bekijkt men de zaak en vervolgens word je gesprekspartner en kun je dingen in overleg regelen.
  De EU is groot log orgaan; het kost veel tijd om dat op z'n standpunt te laten terugkomen. Maar onder voldoende druk word tenslotte alles vloeibaar; doorgaan met de acties, dan volgt succes vanzelf.

 • no-profile-image

  oostlander

  Denken de melkveehouders nu werkelijk dat ze meer rechten hebben en minder plichten dan andere europese agrariers die nagenoeg wel allemaal voor een vrije markt produceren?!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.