Home

Achtergrond 170 x bekeken

Lamy: akkoord WTO in 2010 goed mogelijk

Het is zeer goed mogelijk dat in 2010 een nieuw Wereldhandelsakkoord wordt gesloten.

Dat zegt Pascal Lamy, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Volgens de Fransman is afschaffing van landbouwsubsidies door de VS en de Europese Unie dichtbij, nu de VS en India hun standpunten definitief lijken in te nemen.

Al acht jaar wordt in het kader van de zogeheten Doha Ontwikkelingsronde overleg gepleegd voor een nieuw wereldhandelsakkoord. Vorig jaar ketste dit af. Lamy denkt dat de nieuw verkozen regeringen van de VS en India een half jaar nodig hebben om tot een nieuw standpunt te komen.

Landbouwsubsidies

Heikel punt zijn de landbouwsubsidies die de Europese Unie en de VS nog altijd aan boeren en tuinders geven. Volgens een groep opkomende agrogrootmachten, waaronder Brazilië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, leiden deze ondersteuningsmaatregelen tot oneerlijke concurrentie.

Volgens ingewijden kwamen de twee kampen vorig jaar erg dicht bij een akkoord, maar ketste het af doordat India weinig tegenover nieuw Amerikaans landbouwbeleid wilde stellen. De VS stellen dat de Doha Ontwikkelingsronde een zakelijk instrument is, en geen charitatieve instelling.

Handelsvertegenwoordigers uit beide landen zeiden nader tot elkaar te zijn gekomen. Volgens Lamy is men tot 80 procent van een akkoord gekomen. Critici vrezen dat de Amerikaanse regering onder Democraat Barack Obama minder gelooft in vrijhandel dan onder George Bush.

Of registreer je om te kunnen reageren.