Home

Achtergrond 309 x bekeken 5 reacties

'Laat boer niet opdraaien voor bodemschat'

Boeren moeten niet financieel verantwoordelijk worden gesteld voor de archeologisch waardevolle schatten in hun grond.

Dat stelt LTO Noord in een procedure die is aangekaart bij de Raad van State. De Raad van State gaat zich buigen over de verplichting om een aanlegvergunning aan te vragen voor landbouwkundig gebruik van archelologisch waardevolle grond.

De afdeling Voorne-Putten van LTO-Noord heeft tegen de gemeente Westvoorne een zaak aangespannen. De gemeente heeft in het bestemmingsplan vastgelegd dat een aanlegvergunning moest worden aangevraagd voor grondbewerkingen die dieper gaan dan 50 centimeter.

Voorzitter Leo van der Valk van de afdeling Voorne-Putten zegt dat "een boer niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor het feit dat een Neanderthaler zoveel jaar geleden zijn prullenbak leeggooide op zijn grond."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Wiens belang is hiermee gediend??

 • no-profile-image

  anne

  zoals het artikel al aangeeft ; "drainage is aangelegd op meer dan één meter diep". En wat dacht je van bouwactiviteit, daarbij hebben wij hier last van archeologisch onderzoeksplict

 • no-profile-image

  gert

  boeren die archeologische vondsten in hun land ontdekken,kunnen hierover maar beter zwijgen,ze kunnen hiermee heel wat schade voorkomen,al je werkzaamheden worden stilgelegd en schadevergoeding ontbreekt

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Nog even een toelichting:

  Kilveren, woelen, ploegen en dus ook draineren staan op om alleen toegestaan te worden via vergunningen. In de slechtste gevallen kwam 30 cm al ter sprake. De kosten van het onderzoek zijn voor de boer, terwijl de maatschappij dat graag wil (of liever gezegd Europa via het Verdrag van Malta en door Nederlandse ambtenaren en besturen vrij streng uitgelegd).
  Bij een archeologische vondst moet het hele gebied in kaart worden gebracht volgens de kaasschaafmethode: een kraan die laagje voor laagje afgraaft met een aantal specialisten erbij. Zo moest gemeente Bernisse (op Voorne-Putten) 300.000 euro ervoor uittrekken om een perceel van ongeveer 30 ha te onderzoeken waarop gebouwd zou gaan worden.
  Boeren lijken nu dus vrijgesteld te worden (behalve bij een schuur bouwen e.d.). Bijna geheel Voorne-Putten was ingetekend als Arecheologisch Waardevol Gebied met daarbinnen verschillende gradaties.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  laten we nou even reel zijn,
  wanneer gaat een Nederlandse landbouwer nu dieper dan 50 cm de grond bewerken ??? haha zijn trekkertje komt niet eens een meter van zijn plek, alleen in het geval van drainage, dus wat is het probleem??

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.