Home

Achtergrond 205 x bekeken 9 reacties

LTO : toeslagen in hele EU gelijk uitbetalen

De inkomenstoeslagen moeten in alle Europese landen tegelijkertijd vervroegd uitbetaald worden. Dat vindt Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO- vakgroep Rundveehouderij.

Afgelopen dinsdag maakte minister Verburg bekend dat de volledige inkomenstoeslagen voor boeren vanaf 16 oktober kunnen worden uitgekeerd. Met deze maatregel wil de minister de boeren die in financieel zwaar weer zitten tegemoet komen.

LTO is hier in beginsel tevreden over. "De minister heeft hier maximaal op ingezet", vertelt Schenk. "De vraag is alleen of deze datum voor alle landen geldt."

Schenk doelt met name op Duitsland, dat heeft aangekondigd de toeslagen al op 1 augustus te willen uitkeren. "Als Duitsland eerder mag uitbetalen, blijven we als LTO ook inzetten op 1 augustus. Als dit vervolgens niet lukt is er sprake van oneerlijke concurrentie. Als elk land naar eigen goeddunken mag handelen, hebben we een andere soort discussie te voeren met de minister en Tweede Kamer."

Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) laat weten het een goede zaak te vinden dat de toeslagen vervroegd worden uitgekeerd. Maar de bond wijst erop dat dit de huidige problemen niet oplost. "Het is slecht een doekje voor het bloeden. De pure winst is maanden rentevoordeel." De NMV blijft inzetten op aanpassing van het aanbod van melk aan de vraag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  wat akkerbouwer bedoelt is dat je tering naar de nering moet zetten, is een oud gezegde maar nog steeds waar, Veehouders wees realistisch, jullie krijgen nu je steun eerder uitbetaald, dus volgend jaar weer vroeger???, ben bang dat het dan anders uitpakt, reken er maar op dat het jaar tot de volgende uitbetaling geen 12 maar 14 maanden gaat duren. dan wordt het nog moeilijker. het is volgens mij, volkomen verkeert en ongezond, om van de ene inkomensteun naar de volgende toe te leven. Ik misgun niemand mooie stallen, trekkers of wat anders, heb ze zelf ook, maar als het niet uitkan moet je niet bij de overheid aankloppen, maar zelf maatregelen nemen. en gaan rekenen ipv bedelen om vervroegd uitbetalen van steun.

 • no-profile-image

  Jan de Boer

  Schenk kan beter het probleem bij de wortel aanpakken. De melkprijs op een minimum van zeg veertig cent te krijgen of het aanbod aanpassen aan de vraag(net even er onder)

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Geachte AKKERBOUWER,

  Geloof niet dat je uit de agrarische sector komt. Waarom zo tekeer gaan tegen collega's. En dan nota bene door een zgn. akkerbouwer. De sector waar de meeste subsidie naar toe gaat in de EU.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Het is toch triest dat jullie melkveehouders moeten leven van de inkomenstoeslag. Ga gewoon eens economisch werken/melken, hoef je de hand niet op tehouden, Misschien een iets minder luxe trekker. Veehouders in andere delen van de werled overleven ook met deze prijzen en jammeren niet!!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  ben het trouwens wel met de opmerking van Dirk eens, in europa staan ook bij veel akkerbouwers jonge trekkers die maar 300 uur per jaar doen. Ook dit is niet gezond en kan alleen maar gebeuren door alle subsidies die in de EEG uitgekeert worden. trekkers/ zaaimachines van mij draaien per jaar soms meer uren dan een Europese akkerbouwer in zijn hele werkzame leven nog niet haalt, Daarom vind ik dat hoe hard het ook is,voor een bepaalde beroepsgroep, dat de grote subsidie ballon, die EEG heet, langzaam leeg loopt

 • no-profile-image

  gert

  Veel boeren zitten er nu al met smart op te wachten .De nood is bij velen erg hoog

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  beste Harrie. Ik kom wel degelijk uit de landbouw, en dat al 35 jaar, dus weet wat er speelt. Als aardappelboer ontvangen we al jaren uit geknepen marktprijzen, dit is zowel in Nederland als in het buitenland het geval. Ik boer nu al heel wat jaartjes in het buitenland, en met veel plezier!! ik kan je een ding verzekeren, waar ik boer vang je geen cent subsidie. Een week of zo geleden zat ik hier op de t.v. tekijken naar een boeren demonstratie in Duitsland, en niet alleen ik maar ook mijn mede tv kijkers viel het op dat er alleen maar dure, nieuwe of bijna nieuwe trekkers in de stoet reden, het rubber was nog geen millimeter afgesleten. Dit zet vraagtekens!! Afgelopen jaar vielen de veehouders over elkaar heen om nieuwe stallen tebouwen, jammer dan dat het nu wat minder gaat, maar ga niet piepen en de hand ophouden omdat je even (te) veel geinvesteerd hebt

 • no-profile-image

  melkende brabander

  Ik geloof warempel dat we hier te maken hebben met een buitenlandse akkerbouwer die ons nog graag met paard en wagen ons werk zou willen zien doen en derhalve ons ook te paard aan de demonstraties zou willen laten deelenemen. Vreemd eigenlijk, dat ons altijd het genbruik van efficiente werktuigen en moderne stallen wordt verweten. Zou die akkerbouwer ons ook nog graag met de hand willen zien melken (tesamen met de gehele familie) en de oude stallen uitmesten met de riek? Kom op akkerbouwer, zie onder ogen en aanvaardt dat ook bij ons de tijd niet stil heeft gestaan. Een bouwvakker zie je toch ook geen B2 blokken meer met de hand stapelen en de stenen op z'n schouder naar de verdieping dragen?
  Ook daar wegen de zakken cement tegenwoordig max 25 kg ipv 50. En als die akkerbouwer geen inkomenssteun krijgt had hij maar binnen europa moeten blijven boeren. Hij kan zich beter druk maken over de wereldmarkt graanprijs of zo. Kom op joh, doe niet zo bekrompen man. Iedere beroepsgroep komt toch op voor z'n eigen belang?

 • no-profile-image

  dirk

  Vraag aan akkerbouwer Hoeveel nieuwe trekkers lopen er bij akkerbouwewers die 300 uur per jaar draaien Is dat dan ook nodig of toch niet kan de subsidie daar ook wel omlaag

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.