Home

Achtergrond 279 x bekeken

Koningin onthult gasmolecuul

Een acht meter hoog model van een gasmolecuul siert sinds kort de middenberm van de A7, vlakbij de Groningse plaats Slochteren waar 50 jaar geleden de eerste gasboringen werden verricht.

Koningin Beatrix onthulde dinsdag het werk van kunstenaar Marc Ruygrok en gaf daarmee het startschot voor de festiviteiten die rond het thema '50 jaar Groninge-gasveld' de hele zomer in de provincie worden gehouden.

Vijf blauw-parelmoerkleurige bollen stellen een methaanmolecuul voor (CH4), het hoofdbestanddeeel van aardgas. Genaamd Het Slochter Molecule "zoemt het kunstwerk diep in op de materie'', aldus de kunstenaar. Tegelijkertijd leggen de bollen, afgewerkt met autolakken, een verbinding met de autosnelweg, het Groninger landschap en het gas onder de grond. Het is in Nederland het eerste kunstwerk dat in de middenberm van een snelweg is geplaatst.

Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat op het land van boer Boon bij Slochteren het Groninger gasveld werd aangeboord, naar bleek een van de grootste gasvelden ter wereld. De vondst bracht Nederland warmte, comfort en spekte tot nu toe de staatskas met zo'n 211 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.