Home

Achtergrond 175 x bekeken

Kamer wil haast bij waterschapsverkiezingen

Een meerderheid van CDA, PvdA en SP in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) opschiet met een andere opzet van de waterschapsverkiezingen.

Volgens Huizinga is een andere opzet niet haalbaar voor de volgende verkiezingen in 2012. Ze wil nader onderzoek en in 2010 al een forse slag maken daarmee, maar het wetsvoorstel moet daarna nog door Tweede en Eerste Kamer. Dat kost tijd. De voorbereidingen voor de verkiezingen beginnen eerder, aldus de woordvoerster van de staatssecretaris. Die wil wel bekijken hoe het systeem van poststemmen te verbeteren.

"Enige doortastendheid in dit dossier kan geen kwaad'', stelde PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer gisteren bij BNR Nieuwsradio. CDA-collega Ad Koppejan wil opheldering. De eerstvolgende waterschapsverkiezingen moeten volgens hem beter verlopen dan die van vorig jaar november en dus moet het probleem "nu'' worden aangepakt om een herhaling van fouten te voorkomen. "We moeten pompen, niet praten'', aldus Ronald van Raak (SP).

Kiezers konden in november ook op politieke partijen stemmen en overal in het land tegelijk hun stem uitbrengen. Niettemin bleef de opkomst steken op 24 procent.

Huizinga wil kijken naar de mogelijkheid van indirecte verkiezingen. Dan zouden de gemeenteraden of de Provincale Staten de waterschapsbesturen kiezen. De PvdA denkt ook aan het combineren van de waterschapsverkiezingen met bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen. "Dat kan je redelijk snel invoeren'', aldus Boelhouwer Volgens hem kunnen de gesprekken met waterschappen, boeren en provincies die Huizinga wil, in 2010 worden gevoerd en kan eind 2010 de knoop worden doorgehakt.

Van Raak verwijt de staatssecretaris een gebrek aan besluitvaardigheid. Wat hem betreft worden de waterschapsverkiezingen afgeschaft en kiezen de Provinciale Staten de besturen. Koppejan: "In 2012 zit er alweer een nieuw kabinet. Ik vind gewoon dat dit kabinet de problemen moet oplossen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.