Home

Achtergrond 185 x bekeken 12 reacties

Kamer: geen extra onderzoek naar zuivelquotering

De Kamer wil geen extra onderzoek naar de (negatieve) gevolgen van de afgesproken verruiming van de melkquota voor de zuivelmarkt.

Een motie van de ChristenUnie en de SGP, waarin werd gevraagd dit mee te nemen in een Europese studie over de zuivel, kreeg vandaag alleen steun van de SP, GroenLinks en PvdD - onvoldoende voor een meerderheid. In de motie werd de mogelijkheid om de quotering te behouden nadrukkelijk opengelaten.

Tijdens de EU-top, vorige week, hebben de regeringsleiders de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek naar de zuivelmarkt. Dit naar aanleiding van de onrust onder melkveehouders over de zeer lage prijzen van dit moment.

Met name de SP en de ChristenUnie hebben zich eerder uitgesproken vóór het behoud van de quotering.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Zoals steeds meer blijkt: de LTO lobby is sterk!!!
  Dus LTO en CDA bedankt voor de verloochening van je eigen achterban...........

 • no-profile-image

  Gaatze

  natuurlijk wil de kamer dat niet, want dan wordt duidelijk dat zij het niet bij het rechte eind hadden, zoals wel vaker het geval is

 • no-profile-image

  biggetjeknor

  Wij betalen 450 euro aan bouwkosten per vleesvarken en 200 voor een recht. Een koeienboer 5000 euro bouwkosten voor een plaats en 7500 euro voor een koeienrecht/quota (10.000 liter). Vroeg of laat krijg je als sector/koeienboer de rekening gepresenteerd als je quotum wilt behouden en een onverantwoorde prijs betaalt voor quotum.

 • no-profile-image

  student

  Ze kunnen het quotum nu ook wel afschaffen, hoeven ze er ook geen ruzie meer over temaken, lijkt me net zo makkelijk.

 • no-profile-image

  anne

  Jan kijk ook even naar het stukje over import van nieuw zeelandse boter. Dan zie je dat het volksverlakkerij (van CDA, LTO of wie dan ook) zou zijn om te pleiten voor behoud quotering.

  Doe svp niet alsof dat in een steeds kleinere wereld (internet, transport, koeltechnologie, EU 27, WTO, etc ) quotering een reeele optie is.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ondernemers die jarenlang onder of op de kosten moeten werken noem ik geen ondernemers meer, dat zijn de slaven van de maatschappij.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  De ware aard van het CDA komt bovendrijven, leve de mega bedrijven die de burger goedkoop van voedsel kunnen voorzien

 • no-profile-image

  verstandige

  Wereldwijd quoteren is de juiste optie. Zuivel leveren op maat zodat het milieu niet extra wordt belast door onnodig weggooien van het teveel geproduceerde.
  Dit moet voor de gehele wereldvoedselproductie gelden. Iedereen een goed inkomen en iedereen eten. Te veel produceren dient geen enkel doel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mensen in de politiek die verantwoordelijk zijn voor de quotumverruiming, zijn vast bang dat de onderzoekscommissie negatief oordeelt over deze verruiming! Dus bang voor gezichtsverlies lijkt mij.

 • no-profile-image

  Pascal

  Elke kilogram melk die je meer wilt produceren dan je huidige quotum kost € 13/100 kg melk afschrijving en rente voor de komende zes jaar.
  Het lijkt mij dus duidelijk om per direct het quotum af te schaffen zodat wij de kostprijs kunnen verlagen en een betere boterham kunnen verdienen.
  Wanneer je geen ondernemer wilt stop dan met boeren of ga naar de alpen in Zwitserland of naar de fjorden in Noorwegen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is nu zaak de geplande quotumverruimingen door te zetten. De quotumprijs zal daardoor op zijn minst niet doorstijgen. Nog beter is om juist nu het quotum af te schaffen. Productiesstijging zal alleen daar plaats vinden waar nog verdiend wordt aan de melk. En dat is niet op veel plaatsen in de wereld.

 • no-profile-image

  brabander

  wereldwijde quotering, ja dat zou de oplossing, maar.. dat lijkt mij een utopie. Dat is dromerij. Overigens beste melkveehouders, ik vind de reaktie m'n mede-brabander die zich biggetjeknor noemt, het overdenken echt wel waard

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.