Home

Achtergrond 280 x bekeken

Kadaster: fors minder transacties landbouwgrond

Het aantal transacties van agrarische grond is in het eerste kwartaal van 2009 met gemiddeld 22,5 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008.

Dit blijkt uit de Grondprijsmonitor van het Kadaster. Er is geen splitsing gemaakt tussen bouwland en grasland.

Ook het aantal verkochte hectares blijft tot nu toe achter bij 2008. Het Kadaster meldde eerder al dat prijzen zijn gestegen. Grasland werd in het eerste kwartaal van 2009 3,46 procent duurder en steeg naar gemiddeld 35.348 euro per hectare. De prijs voor bouwland steeg met 1,77 procent naar 37.830 euro per hectare. De grond is hiermee ruim 11 procent (grasland) en 7 procent (bouwland) duurder dan het eerste kwartaal in 2008.

Een woordvoerder van het Kadaster wijt de daling van het aantal transacties aan de economische crisis. Het is lastig te zeggen wat de exacte oorzaak is, maar de verkoop van landbouwgrond gaat gelijk op met verkopen op de woningmarkt. Ook die markt heeft te lijden onder de crisis.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.