Home

Achtergrond 489 x bekeken

Jonge garde leidt vee voor

Veebeoordelaars keuren een groepje kalveren op de Zuidenveld-tentoonstelling. Op deze regionale jongveekeuring werden gisteren zo’n vijftig kalveren aangevoerd.

Kampioen werd Grietje 122, van een Rembrandt-moeder van maatschap Scherphof in Nieuw Weerdinge. Voor de niet-professionals was de keuring vooral een leuk dagje uit, met in totaal zo’n 3.500 bezoekers. Foto Harry Tielman

Medewerkers van coöperatie Agrifirm en Proeftuin Zwaagdijk zaaien groenbemesters op de proef- en demovelden van PotatoEurope, dat van 8 tot en met 10 september 2009 wordt gehouden. De velddemonstraties hebben de tweede en derde dag plaats op grond van de Stichting Schoolboerderij in Emmeloord. Groenbemesters worden ingezet ter verbetering van het bodemleven. Raketblad is twee weken geleden al gezaaid, deze week zijn andere soorten aan de beurt. Volgens planning staan de gewassen er gedurende PotatoEurope in volle glorie bij. Foto Petra Vos

Jan Paul Bandsma (r) en Popko Westerhuis van kweekbedrijf Semundo uit Hornhuizen selecteren aren in een perceel tarwe. Dat doen ze om er zeker te zijn het perfecte zaad te hebben, legt manager Erik Huizenga uit. “In tarwe heb je een bepaalde rassenopbouw. Wij moeten er zeker van zijn dat we het goede zaad, het stammenzaad, verkopen.” Het gaat hier om een perceel van het nieuwe ras Alves. Het staat sinds dit jaar op de rassenlijst. Huizenga is heel tevreden over Alves. “Ik hoor enkel positieve reacties, de opbrengst is erg hoog. De verwachting is dat de vraag zo hoog wordt dat we er later dit jaar niet meer aan kunnen voldoen.” Foto Jan Bouwman

De oude gebouwen en installaties van coöperatie Rijnvallei langs de Linge in Geldermalsen worden gesloopt voor woningbouw. De oude toren met twaalf silo’s verdwijnt in rap tempo. In Geldermalsen bestaan gemengde gevoelens. Veel mensen vinden het jammer dat het gebouw verdwijnt. Foto William Hoogteyling

Een bezoeker bekijkt één van de jonge aanplanten op het gisteren geopende Nationaal Fruitpark in het Betuwse Ochten. Het park is van de stichting Nationaal Fruitpark en wil bezoekers interesseren voor de geschiedenis van vooral hoogstam fruitboomgaarden. Het park telt circa vijfhonderd verschillende rassen zacht- en hardfruit. De stichting wil de cultuur van de fruitteelt in de Betuwe zo behouden, maar mikt ook op jonge bewoners van de regio. Het project in de Gelderse fruitstreek moet een belevingspark worden waar het goed toeven is, zo meldt de stichting op de website. Het park is nog jong, waardoor de bomen nog relatief jong en bescheiden van omvang zijn. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.