Home

Achtergrond 184 x bekeken

Invloed windmolens op WOZ-waarde is niet te vangen in beleidsregels

De rechtbank Alkmaar acht de beleidsregels waarin de gemeente Zijpe de waardedrukkende invloed van windmolens kwantificeert in strijd met het in de Wet WOZ neergelegde waardebegrip voor woningen.

Kort samengevat is de uitspraak als volgt:
Eiseres, X, is eigenaar van een woning die is gelegen in de nabijheid van windmolens. Er zijn plannen om in de toekomst nieuwe windmolens te plaatsen. In verband hiermee verlaagt de gemeente Zijpe in de bezwaarfase de WOZ-waarde van € 169 000 naar € 127 000. De gemeente heeft beleidsregels ontwikkeld waarin de invloed van de windmolens op de WOZ-waarde wordt bepaald aan de hand van de afstand tot de woning en de ashoogte van de windmolens. De rechtbank Alkmaar acht de beleidsregels waarin de gemeente Zijpe de waardedrukkende invloed van windmolens kwantificeert in strijd met het in de Wet WOZ neergelegde waardebegrip voor woningen. De invloed van windmolens op de WOZ-waarde is volgens de rechtbank niet te vangen in een vast percentage, enkel afhankelijk van de afstand tot de woning en een ashoogte van ten minste 40 meter. Deze benadering is te grofmazig en doet geen recht aan de omstandigheden van het geval. Zo wordt geen rekening gehouden met de visuele hinder die toeneemt naarmate de ashoogte groter is, met de ligging van de windturbines ten opzichte van de woning en met de hoeveelheid windturbines in de omgeving. De gemeente slaagt niet in haar bewijslast.

Hetzelfde geldt voor X die niet aannemelijk maakt dat de waarde van zijn woning nihilis. De rechtbank stelt de WOZ-waarde daarom zelf vast op € 84 500.

Meer informatie:
Rechtbank Alkmaar, MK, 29 mei 2009, nr. 08/439 WOZ

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.