Home

Achtergrond 424 x bekeken 2 reacties

In vogelvlucht over ons bedrijf

Als je zoon in een trainingsgroep van de luchtmacht zit, zie je je bedrijf eens van een andere kant. Ik stond er overigens van te kijken wat een parachutist allemaal mee moet slepen.

In Nederland is de dienstplicht al jaren afgeschaft. Ook hier in Canada is dienst vrijwillig. De jeugd wordt wel al jong betrokken bij de nationale strijdkrachten. De Air Cadets is een landelijke organisatie die jongeren laat kennismaken met de luchtvaart in het algemeen en de luchtmacht in het bijzonder. De Air Cadets worden door de luchtmacht van Canada betaald, de Army- en Sea Cadets worden door respectievelijk de land- en zeemacht bekostigd. Zo krijgen de Air Cadets ook een kans om een vliegbrevet te halen voor een klein vliegtuig.

Avontuurlijker dan scouting

Het avontuur lonkt. Het is de overtreffende trap van bijvoorbeeld het lidmaatschap van een scoutingclub. Je moet echter minimaal 12 jaar oud zijn voordat je erbij mag en op je 18de moet je weer afzwaaien.

Onze oudste zoon Rick, die nu 13 jaar is, zit bij de Air Cadets. Elke dinsdagavond komen de cadetten bij elkaar. Dit gebeurt in de Air Defence Building in Lethbridge, een plaats zo’n 35 kilometer bij ons vandaan. Wij moeten hem dan bij een vriendje brengen. De broer van dat vriendje brengt hen er naartoe. ’s Avonds laat wordt Rick weer door de broer thuisgebracht.

Hij is dan knap moe, want op die avonden worden ze flink getraind. De cadetten moeten allerlei trainingen en oefeningen (drills) doen. Af en toe is er een sportavond of een survivalkamp. Dan gaan ze er een weekend en in de zomermaanden soms wel een aantal weken op uit. Met bepaalde dingen zijn ze verplicht om mee te doen, maar niet met alles.

Met Hercules de lucht in

Afgelopen zaterdag hadden de cadetten de kans van hun leven. De reddingsdienst, Search en Rescue, oefent met onder meer grote Hercules-transportvliegtuigen. Die Hercules kwam in Lethbridge en zowel de Air Cadets als Army Cadets mochten een uur meevliegen!

En ja.. in zo’n geval gaan we natuurlijk zelf ook even kijken. Terwijl we stonden te wachten kwamen er twee parachutisten naar beneden. We hadden nog een interessant gesprek met ze. Ze legden aan het wachtende publiek uit hoe een parachute werkt en hoe het is om zo in de lucht te hangen. Wat me verbaasde is dat het pakket van de parachute ruim 22,5 kilo weegt. Ook mochten een aantal kinderen met ze op de foto, waaronder onze Johan die nu 12 is.
De parachutist vertelde dat ze ook nog een andere parachute hebben, de zogenoemde freefall parachute. Deze weegt twee keer zoveel en dan dragen de parachutisten ook nog een rugzak met materieel. De parachutist zei dat hij vaak met een pak loopt dat zwaarder is dan hijzelf.

Unieke kans voor luchtfoto’s

Ondertussen zat onze oudste in de lucht. De Hercules zou over Fort Macleod en Coaldale vliegen. Maar voordat ze de lucht in gingen werd er gevraagd of er nog kinderen waren die ergens anders heen wilden vliegen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd; Rick vroeg of ze over Picture Butte konden gaan.
No problem. Ze kwamen precies over ons bedrijf vliegen en Rick had de gelegenheid om een foto te maken. Zo zie je je bedrijf nog eens van een andere kant.
Rick heeft het grootste gedeelte van de reis genoten. Op het einde van de vlucht kwam er echter turbulentie. Die is er vaak boven Lethbridge, vanwege de wind. Hij stapte lijkbleek en flink misselijk uit het indrukwekkende toestel, maar had wel een unieke ervaring opgedaan en leuke foto’s voor ons meegebracht.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Harstikke leuk voor jullie en natuurlijk de kinderen

 • no-profile-image

  jenny meerveld

  het is heel erg leuk om deze stukjes allemaal te lezen.
  je krijgt er een heel ander beeld van hoe het daar allemaal is.

  prachtige foto's

  groetjes Jenny

Of registreer je om te kunnen reageren.