Home

Achtergrond 199 x bekeken

Huizen niet meer alleen naar inkomen verdeeld

Door een aanpassing van de Huisvestingswet hoeven gemeenten bij de verdeling van goedkope huizen niet langer alleen te kijken naar het inkomen van mensen.

Dat valt op te maken uit een mededeling van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. Gemeenten kunnen ook proberen wijken een eigen karakter te geven, door bijvoorbeeld rustige mensen bij rustige mensen te zetten of ouderen bij ouderen. De gemeenten kunnen juist ook willen mixen. Toekomstige bewoners kunnen ook aangeven naar een rustige of juist heel kleurrijke wijk te willen.

Sturing bij de verdeling van woonruimte is voortaan alleen mogelijk met een huisvestingsverordening en niet langer door middel van prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties of private projectontwikkelaars. De woningen waarvoor een vergunning nodig is, moeten via één loket in de gemeente of regio worden aangeboden.

Gemeenten mogen voortaan ook alleen nog economische en maatschappelijke bindingsgeisen stellen aan woningzoekenden als de mogelijkheden om te bouwen zo gering zijn dat de eigen inwoners geen kans hebben op een ander huis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.