Home

Achtergrond 285 x bekeken

Horticoop: na matig jaar omzetdaling in 2009

De omzet en winst van coöperatie Tuinbouwcentrum Horticoop zijn in 2008 vrijwel gelijkgebleven op respectievelijk 221,6 en 4 miljoen euro.

De leden krijgen 950.000 euro uitgekeerd, 200.000 euro meer dan vorig jaar. Voor het lopende jaar vreest de grootste toeleverancier van tuinders in zwaar vaarwater terecht te komen.

Tuinbouwcentrum Horticoop zag het aantal leden 6 procent dalen tot 3.476. Dat is in lijn met het aantal stoppers in de tuinbouw.
Financieel directeur Wim van Os verwacht voor dit jaar een lichte daling van omzet, winst en ledental. Volgens Van Os zullen de fusievoordelen daarom sneller moeten worden gerealiseerd.

Dat kan, omdat door de crisis de beter draaiende bedrijven ook versneld de kans krijgen ander glas over te nemen. De grotere bedrijven die daaruit ontstaan hebben een grotere behoefte aan een toeleverancier die flexibel is, gewend is grotere volumes te leveren en internationaal opereert.

Eigen vermogen

De verhouding eigen vermogen versus het balanstotaal verbeterde van 33,4 tot 35,2 procent. Het bedrijf denkt daarmee het economisch zware weer goed te kunnen doorstaan.

Klanten kiezen volgens een woordvoerder door de crisis vaker voor goedkope varianten van substraat, gewasbeschermingsmiddelen en kassystemen. De volumes blijven naar verwachting voorlopig wel op peil.

De coöperatie is vorig jaar ontstaan uit de fusie van Tuinbouwcentrum Lent en Horticoop, en telde begin dit jaar 23 vestigingen en 500 werknemers. Horticoop verkoopt productiemiddelen voor de sierteelt, boomkwekerij en voedingstuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.