Home

Achtergrond 207 x bekeken

Helft boeren betaalt superheffing

De Nederlandse superheffing wordt vooral betaald door veel kleine overschrijders. Bij coöperatie FrieslandCampina moeten bijvoorbeeld 8.000 van de 14.500 Nederlandse leden een boete betalen.

Andere zuivelverwerkers zijn nog terughoudend om precieze aantallen te geven, maar bevestigen het beeld in grote lijnen. Van het aantal quotumoverschrijders wordt in Nederland geen centrale administratie bijgehouden. Het Productschap Zuivel int namens de Europese Commissie de superheffing bij de zuivelbedrijven. Die moeten vervolgens zorgen dat hun leveranciers ieder voor zich de boete betalen.

De grote zuivelverwerkers verrekenen normaliter de superheffingsboete over het voorbije quotumjaar in de melkgeldafrekening. Dit gebeurt bij de grote zuivelverwerkers de komende maanden. Voor veel boeren betekent dit de komende tijd extra lage melkgeldafrekeningen. Dit kan op veel bedrijven de al bestaande financiële nood nog eens verergeren. Toch lijkt het erop dat vrij weinig bedrijven hier echt door in de problemen komen, want de meeste overschrijders gaan maar een beetje over hun quotum heen.

Toch hebben de verwerkers eerder dit jaar tijdens een vergadering van het PZ aangegeven dat ze van enkele grote overschrijders een bankborg eisen, om te voorkomen dat zuivelfabrieken met een oninbare rekening blijven zitten. De superheffing over quotumjaar 2008/2009 is vastgesteld op bijna 44 miljoen euro. Deze heffing kan nog worden verzacht door een verevening tussen overschrijders en onderschrijders. Die verevening vindt plaats op fabrieksniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.