Home

Achtergrond 253 x bekeken

Half miljoen euro voor Brabants landschap

Minister Gerda Verburg heeft vanochtend een cheque van 487.500 euro overhandigd aan de initiatiefnemers van de Streekrekening Het Groene Woud.

De streekrekening is een manier om het waardevolle landschap tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven te onderhouden. Het Groene Woud vormt een van de vier 'voorbeeldgebieden', waarin het ministerie van LNV met betrokkenen experimenteert met landschapsfinanciering.

Bedrijven kunnen een bedrag op de streekrekening zetten; de rente komt ten goede aan de streek. De Rabobank legt hier nog een bedrag naast. Op deze wijze komt nu jaarlijks al een kwart miljoen euro beschikbaar voor het landschap.

De andere drie voorbeeldgebieden zijn Het Binnenveld (deel van de Gelderse Vallei), Amstelland en de Ooijpolder bij Nijmegen. LNV zoekt er naar methoden om de kosten van landschapsonderhoud meer privaat te financieren. De proefprojecten lopen nu ruim één jaar.

De gedachte achter de projecten is dat er nu onvoldoende evenwicht bestaat tussen degenen die profiteren van een mooi landschap, bijvoorbeeld huizenbezitters, en zij die opdraaien voor de beheerskosten, met name boeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.