Home

Achtergrond 199 x bekeken

HLB onderzoekt resistentie bij duist en hanenpoot

Het onderzoeksinstituut HLB in Wijster voert een groot onderzoek uit naar mogelijke resistentie van duist en hanenpoot tegen onkruidbestrijdingsmiddelen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Productschap Akkerbouw. Het HLB roept akkerbouwers op om zaad van duist en hanenpoot te verzamelen als de onkruiden opkomen in een gewas waar een bestrijding is uitgevoerd.

Duist en hanenpoot zijn probleemonkruiden in de akkerbouw, zegt onderzoeker Egbert Schepel van het HLB. "Daarom is resistentievorming zo vervelend. We laten de verzamelde zaden ontkiemen en meten in hoeverre de planten resistent zijn geworden tegen de grasmiddelen. We willen graag zaad ontvangen uit verschillende gebieden."

Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen doen vergelijkbaar onderzoek. Schepel: "Ons onderzoek is breder van opzet. We gaan alle grasmiddelen testen op resistentievorming. Er worden een aantal middelen gebruikt tegen duist en hanenpoot. Duist komt nu in bloei. Hanenpoot bloeit in juli."

Of registreer je om te kunnen reageren.