Home

Achtergrond 249 x bekeken 1 reactie

'Grillig jaar voor de ooievaar'

Jonge ooievaars in Noord-Nederland hebben het dit jaar zwaar. De jonge diertjes overlijden door verhongering. Dat komt door het grillige weer van de laatste maanden.

Beheerder Frits Koopman van ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in het Drentse De Schiphorst bevestigde zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf.


"Het is een grillig jaar voor de ooievaar'', zei Koopman. Volgens Koopman zijn van bijna vierhonderd kuikens al 150 dieren overleden. ,,En dan hebben we nog niet alles geïnventariseerd. Ik denk dat er nog een heleboel bijkomt van nesten die we nog niet hebben gecontroleerd'', aldus Koopman. "Het gaat ruim genomen over nesten in het Reestdalgebied.''


Warm weer met weinig regen zorgt ervoor dat de ouders van de kuikens niet het goede voedsel, zoals regenwormen en grote insecten, kunnen vinden. Maar de ouders hebben toch de drang om te voederen en dan brengen ze ander materiaal dat niet geschikt is als voedsel, legt Koopman uit. ,,De kuikens eten dat op en kunnen het niet verteren.''


Van collega's in het IJsselgebied heeft hij positievere geluiden gehoord. "Het kan natuurlijk lokaal in Nederland heel erg verschillen. Zo heb je bij de IJssel veel grote overstromingstakken dus meer water.''


Niet alleen jonge vogels die net uit het ei zijn gekropen komen door honger om het leven. Ook ooievaars van tussen de twee en drie werken oud overleven niet. Koopman heeft nooit eerder meegemaakt dat de dieren in zulke grote aantallen stierven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Koopman moet ze maar bijvoeren ,dat doet hij s,winters ook al ,er zijn in de omgeving van de Lokkerij heel veel ooievaars,er is sprake van een overbevolking van ooievaars,het natuurlijke evenwicht raakt verstoord,dat is het probleem

Of registreer je om te kunnen reageren.