Home

Achtergrond 178 x bekeken 3 reacties

Genmaïs niet enige antwoord op klimaatprobleem

Je kunt maïs maken die bestand is tegen de droogte. Maar is dat wel de beste manier om met het veranderende klimaat om te gaan?

"Je kunt ook je waterhuishouding aanpassen'', aldus Esme Wiegman (ChristenUnie).

Het Tweede Kamerlid miste donderdag tijdens het debat over genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) een gezamenlijk doel om gengewassen voor te gebruiken. "Waar willen we uitkomen? Niet alleen nu maar ook op de lange termijn? Die discussie moeten we hier eerst voeren'', meent ze. Onder meer VVD en CDA willen ook nu al meer vaart maken met nieuwe technieken. "Het is een feit dat het in de hele wereld gebeurt. Je kunt Europa moeilijk als een gentechvrij-eiland zien'', meent het CDA.

Minister Gerda Verburg (LNV) wil ook snel vooruitgang boeken. Ze verzekerde de Kamer wel dat in dit proces de veiligheid voor mens, dier en milieu altijd voorop zal staan. De bewindsvrouw ziet de voedselcrisis en het klimaatprobleem als zaken die via deze wijze wellicht kunnen worden aangepakt.

Verburg: "Behalve de financiële crisis hebben we vele crises. Het staat voor mij ook niet vast dat er altijd een oplossing zal komen via ggo's. Het is niet of, of, of, maar en, en en. Maar we moeten wel alles kunnen benutten dat beschikbaar is. Je hebt bijvoorbeeld niet zomaar teelt op brakke grond. We moeten echt nog heel veel kansen ontwikkelen en benutten.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman

  Een goed idee van de Christen Unie. Ook kan men denken aan een betere verdeling van producten. Het gaat immers niet om een schaarste probleem, maar om een verdelingsproblematiek. Het is bizar dat de minister snel voortgang wil boeken. Rennen, rennen zonder omzien...hardlopers zijn doodlopers. In dit geval zijn de burgers het die de dupe worden, massaal. Toch is mijn dag goed door te zien dat de Christen Unie nu zelf nadenkt en niet meer onder de rok van moeder CDA schuilt in dit debat. Moedig en een wardering voor het volk. Haar naam toch maar even noteren voor de volgende verkiezingen!

 • no-profile-image

  CJLammers

  Lees het dagblad kennemerland van zaterdag 13 juni jl en u weet dat alles wordt ingefluisterd door de industrie. waar denkt u waar alle kanker gevallen vandaan komen? juist uit de voedselindustrie.

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk, dit kan ik enorm waarderen van de CU. Dit is een uitstekende denkwijze en denkrichting van Esmé Wiegman. Met gentech moet je altijd weten dat de industrie naar argument zoekt en ze ook maakt. Geen enkel argument heeft nog staand gehouden kunnen worden, het meeste is pure leugens. Ook heer Polderman van de SP heeft gewoon uitstekende denkwijzen, zijn vragen in debatten etc. Dit zijn ook enorm waardevolle mensen die een manier van denken in combinatie brengen met veel verhoudingen. Met stem gaat naar de¨PvdD, maar ik bedoel aan te geven dat er een enorm gezamelijk belang is dat geen partij mag onderschatten. Heer van der Vlies (SGP) is ook een wijs man. Heer van der Vlies, mocht hij stoppen in de kamer, moet een functie aangeboden krijge voor advies, waar huidige kamerleden bij terecht kunnen. Religie is niet mijn ding, maar maakt ook niets uit. Heer van der Vlies is zelfs Wijs genoeg om zonder boek te kunnen functioneren, bedoel ik maar mee te zeggen. Voor de rest alle jeugd zou verplicht een backpack (rugzak) moeten krijgen, en verplicht de wereld rondreizen, naar andere landen, andere culturen. Inzichten, inspiraties levert dat altijd op en heel veel wijsheid. Eigenlijk zou elk kamerlid dat moeten doen. Het maakt het allemaal een stuk makkelijker om richting bepalende keuzes te maken!!

Of registreer je om te kunnen reageren.