Home

Achtergrond 363 x bekeken

Gelderland: grote regionale verschillen

De grondprijzen in de provincie Gelderland zijn het afgelopen jaar vrijwel niet gewijzigd, aldus makelaars in de regio. De ondergrens ligt nog steeds nabij de 30.000 euro per hectare, terwijl de bovengrens rond de 50.000 euro ligt, met een enkele uitschieter daarboven.

Volgens André Olden van LTO Vastgoed daalt het aantal transacties en ook de prijzen onverwachts niet. Het aanbod is slechts licht gestegen, aldus Olden, bij een vergelijkbare vraag. Regionaal zijn de verschillen echter erg groot door de overheidsplannen voor de ontwikkeling van natuur. "Gemiddelden zeggen in deze provincie niet zoveel. In de Achterhoek, net ten zuiden van Doetinchem en Zevenaar wordt bijvoorbeeld erg goed betaald, maar oostelijker richting Aalten en Winterswijk liggen de prijzen alweer een stuk lager", zegt Olden. In het oosten van de Veluwe wordt de prijs opgedreven door het project Ruimte voor de Rivier.

De overheid probeert door het aankopen van grond en bouwen van waterwerken meer ruimte te bieden aan rivieren als de Nederrijn, Lek, IJssel en Waal. Dit leidt lokaal tot soms zeer sterke prijsstijgingen. Particuliere beleggers in landbouwgrond, normaliter sterk aanwezig in de provincie, maken volgens Olden even een pas op de plaats. Datzelfde geldt voor veel gemeenten, die weinig haast maken met woningbouwprojecten of zelfs de reconstructie. Er zijn in Gelderland weinig akkerbouwers, maar de slechte melkprijzen weerhouden de grotere melkveebedrijven nog niet om grond aan te kopen.

René Klein Gunnewiek van makelaarskantoor Wormgoor in Neede ziet dat in bepaalde regio’s nog steeds hele behoorlijke prijzen worden betaald, hoewel de stemming in de sector aanzienlijk minder positief is dan twee jaar geleden. ”Dat leidt ertoe dat zelfs voor slechte gronden soms 40.000 euro per hectare wordt betaald.” Het is niet de hype van 2007, maar zeker niet slecht, aldus Klein Gunnewiek.

Volgens Klein Gunnewiek speculeren veel melkveehouders op een betere melkprijs voor volgend jaar. Hij schat in dat de vraag behoorlijk gestegen is. Het prijsverschil in schrale en vruchtbare gronden, de afgelopen jaren een issue, is volgens Klein Gunnewiek niet toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.