Home

Achtergrond 236 x bekeken

'Geen teelt weg uit Nederland door verbod op middelen'

Geen teelt zal uit Nederland verdwijnen door het uitsluiten van gewasbeschermingsmiddelen. Die toezegging deed landbouwminister Gerda Verburg vanochtend aan de Kamer.

De raad van EU-landbouwministers neemt begin volgende week een besluit over de toelating van een zevental gewasbeschermingsmiddelen. Zowel in bollenteelt als in de vollegrondsgroente zouden zorgen leven omtrent een mogelijk verbod van middelen. Kamerlid Joop Atsma (CDA) vroeg de minister of zij kan garanderen dat een nationale teelt zoals de tulp voor Nederland behouden blijft.

"Ik zal niet toestaan dat er ook maar één teelt uit Nederland verdwijnt", zei Verburg. "En dat is een toezegging."

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft geoordeeld dat vier van de zeven voorliggende middelen niet veilig genoeg zijn, zei Verburg. Volgens haar zijn de gevolgen van een uitsluiting van deze vier middelen voor Nederlandse telers beperkt.

De zeven middelen, waarover de landbouwraad besluit, zijn: tetraconazol; bifenthrin; diphenylamine; metam; enkele paraffine oliën; triazoxide. Verburg meldde niet welke vier middelen volgens het Ctgb niet veilig zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.