Home

Achtergrond 157 x bekeken 1 reactie

Gedeputeerden Noord-Holland treden af om IJsland

Alle zeven gedeputeerden in het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland treden af.

Commissaris van de Koningin Harry Borghouts blijft wel aan. Dat maakten ze woensdag bekend tijdens een persconferentie. De reden van het aftreden is de affaire rond de IJslandse bank Landsbanki, waarbij Noord-Holland tientallen miljoenen euro's verloor. De commissie die de kwestie onderzocht, oordeelde hard over gedeputeerde staten (GS). Volgens de onderzoekers, die een week geleden hun rapport presenteerden, overtrad GS de eigen financiële regels van de provincie.

Ook stelde de commissie vast dat de provincie geen actief risicomanagement voerde en dat er onvoldoende grip was op de schatkistbewaarder. De provincie maakte vorig jaar bovendien inschattingsfouten na signalen over de ontwikkelingen op de geldmarkt.

Het provinciebestuur stelde in een reactie dat het de aanbevelingen van de commissie voor strengere procedures in grote lijnen overneemt en al een aantal verbeteringen in gang heeft gezet. Hoewel er "op zichzelf geen sprake was van handelingen die aanleiding zijn voor het opstappen van een of meer gedeputeerden'', treden ze nu toch af.

Het is de eerste keer dat alle gedeputeerden van een provincie opstappen. "Voor zover wij weten is het de eerste keer dat een compleet college aftreedt'', meldde een woordvoerster van het Interprovinciaal Overleg dinsdag.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de provincie Noord-Holland is voor bijna 100 miljoen nat gegaan bij een ijslandse bank ,ze wilden toch al een paar polders onder water zetten

Of registreer je om te kunnen reageren.