Home

Achtergrond 257 x bekeken 19 reacties

Franse winkels raken leeg door acties

Franse winkels, vooral in het westen van het land, raken leeg door de aanhoudende blokkades van distributiecentra door honderden actievoerende boeren.

Een toenemend aantal supermarkten geeft op grote affiches aan dat de schappen helaas leeg raken, waarbij vooral varkensvlees, ham, melk en zuivelproducten niet meer te krijgen zijn.

De acties zijn begin deze week in dat westen begonnen maar hebben zich sinds gisteravond over het hele land uitgebreid. Dat gebeurde na een oproep van de boerenkoepel FNSEA voor een landelijke actie van 48 uur. De boeren protesteren niet zo zeer meer tegen de lage melkprijzen maar nu vooral tegen de volgens hen buitensporige marges van de grote winkelbedrijven.

Volgens de bond doen inmiddels meer dan 7.000 boeren mee aan de blokkades. In een aantal gevallen is het daarbij tot botsingen met de politie of met boos winkelpersoneel gekomen.

Supermarktketen Géant heeft inmiddels voor 300 man tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Bovendien moeten telers van groente en fruit in toenemende mate producten vernietigen of doordraaien omdat ze niet afgeleverd kunnen worden.

Grote Franse kranten hebben opgeroepen de wekelijkse boodschappen zo mogelijk vrijdag al te doen om de naar verwachting grotere problemen op zaterdag te vermijden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  landbouwer

  Haha in Frankrijk zit niet zon slappe hap als LTO hier bij de boerenvakbond. En die Dirk Duijzer van de Rabobankt(ex LTO) mag zich wel helemaal de ogen uit de kop schamen met zn opmerking dat staken de goodwill bij de burgers schaad
  Goodwill my ass, de uitbuiting door de retail moet stoppen. NU !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jonge landbouwer

  ik begrijp niet dat er alleen gereageerd wordt op supermarkten (is zeker nodig)maar volgens mij mag er zeker ook eens stilgestaan worden bij de voederfabrikant als je ziet aan welke dumping prijzen granen zijn aangekocht en diezelfde granen als diervoeder teruggekocht moeten worden wel verklaar mij dat eens wie met de winst is gaan lopen

 • no-profile-image

  Dirk

  Bange burger, baaltje hooi kopen?

 • no-profile-image

  janneke

  Ik vind dat idee van BANGE BURGER van die geit op het balkon wel een ludiek idee voor actie: ALS WIJ HET DUURZAAM, MET ALLE EISEN DIE DAARBIJ HOREN MOETEN DOEN, VOOR DAT BEETJE GELD, KUNNEN WE HET BETER UIT GAAN DELEN!!! En dan vervolgens een hoop biggen, kuikens, kalveren enzovoort overhandigen aan de burger.!!!! Staan de supermarkten buiten spel én als de burger dan zoveel eisen stelt, kan hij voedsel produceren vast beter als wij!!!!

 • no-profile-image

  gert

  IK las gisteren: de grootste ergenis van de winkelende consument zijn de lege schappen

 • no-profile-image

  brabander

  Bange burger, zet die geit in het plantsoen van de gemeente, hoeven ze ook niet te maaien. Geef deze tip door aan alle buren

 • no-profile-image

  medestrijder

  Huub, heb je al gehoord dat de duitsers onderweg zijn naar brussel? Ga je ook mee?

 • no-profile-image

  Mannes lohuis

  Ronald wat ben je van plan ga jij ook met de trekker naar brussel????? Ik mag niet zo ver van huis.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Positief is dat de actievoerders eindelijk het juiste argument te pakken hebben. Het gaat inderdaad om oneerlijke margeverdeling. En dit door machtsmisbruik van tussenhandel en supers ten koste van producent en consument.

 • no-profile-image

  buregn

  burgers zijn tegenwoordig niet zo gauw bang, die gaan half te tet toch al naar de chinees !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Bange

  Ik heb al een melkgeit gekocht voor op het balkon.

 • no-profile-image

  gert

  De EU is een consumentenclub ,de lobbyisten van de supers hebben daar een dikke vinger in de pap,dat hebben de franse boeren goed begrepen,ze proberen ze in het hart te treffen

 • no-profile-image

  Drentinus

  Bange Burger, als je hem slacht kun je het resterende vlees nog aan de shoarmaboer op de hoek verkopen, voor dat geld kun je weer een nieuwe geit kopen, tel uit je winst!

 • no-profile-image

  john rooijakkers

  Waar blijven de nederlandse boeren (samen sterk) ????

 • no-profile-image

  bertus

  14 dagen terug heb ik dit al geopperd,niet verrassend dat franse boeren weer het voortouw moeten geven, waar blijven de nederlandse collega's met hun acties?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Bange Burger, dat scheelt ook weer met bloemen water geven.

 • no-profile-image

  jan

  Jammer dat LTO niets doet voor zijn boeren............Je ziet wat een koepel van boeren kan bereiken. Helaas kraakt LTO alleen maar acties van anderen af. Zodat LTO zelf oppermachtig kan blijven, met de supermarktbobo's. Daarmee kunnen ze dan samen de winst verdelen. Hoelang pikken we dat nog? ??????

 • no-profile-image

  ronald

  tja huub. DDB doet niets en je betaalt je er scheel voor.. het word nu echt wel een keer tijd voor harde acties! desnoods zonder DDB

 • no-profile-image

  Huub

  Waar is onze DDB? Dit is hét moment, nu moeten we er bij zijn, als er in andere europeese landen ook acties komen dan kunnen we een vuist maken. Op 17 juni trekken de Duitsers naar Brussel, als op dat moment de schappen leeg zijn is de kans vrij groot dat ze nu wel naar ons luisteren.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.