Home

Achtergrond 211 x bekeken

Fietsende veteranen vertrokken vanaf D-Day-strand

Een groep van elf veteranen en vier militairen is dinsdagochtend per fiets begonnen aan de route die de Prinses Irene Brigade in het laatste oorlogsjaar aflegde.

De tocht begon dinsdagochtend op het strand van Arromanches in Normandië, waar het Nederlandse regiment van 1200 militairen begin augustus 1944 aan wal ging. De vijftien fietsers leggen in vijf dagen de 800 kilometer lange tocht naar Den Haag af.

De finish is op 27 juni tijdens de viering van Veteranendag in Den Haag, de stad die de brigade na de bevrijding in mei 1945 binnentrok. De lunches en overnachtingen vinden plaats op locaties waar de brigade strijd heeft geleverd. Zo nuttigen de fietsers dinsdag hun maaltijd in Pont-Audemer, een stad die het peloton eind augustus veroverde op de Duitsers. In de meeste steden worden de veteranen onthaald door lokale hoogwaardigheidsbekleders.

Twee soldaten van de Irene Brigade gaven dinsdagochtend op het strand het startschot voor de fietstocht. Ook zullen oud-militairen van de eenheid zaterdag aanwezig zijn bij de finish in Den Haag, net als burgemeester Jozias van Aartsen. De elf fietsende veteranen variëren flink in leeftijd: de jongste is in de twintig, de oudste in de zestig.

De Prinses Irene Brigade was een bonte verzameling van Engelandvaarders en marechaussees die vanaf mei 1940 uit Nederland wisten te ontkomen. De eenheid verdedigde vanaf begin augustus 1944 drie weken lang de geallieerde linies in Normandië. Daarna rukte de brigade op naar Nederland, waar de soldaten onder meer vochten tijdens Operation Market Garden, waaronder de slag om Arnhem.

Na de oorlog werd de Irene Brigade onderscheiden met de Willemsorde, de hoogste Nederlandse militaire ridderorde. Op dit moment zijn er nog ongeveer 130 leden van het voormalige regiment in leven. Acht mannen woondenbegin juni de 65e herdenking van D-Day in Normandië bij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.