Home

Achtergrond 140 x bekeken

Europese uitslag levert andere fictieve Kamer op

Als de uitslag van donderdag voor de Europese verkiezingen maatgevend zou zijn voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer, levert dat een geheel andere situatie op in het parlement.

Deze fictieve prognose valt op te maken na telling van ruim 92 procent van de stemmen.

Het CDA blijft nog wel de grootste partij met 31 zetels - een verlies van tien zetels ten opzichte van het huidige aantal - maar wordt naarstig gevolgd door de PVV. Deze partij heeft er nu negen, maar zou uitkomen op 26 zetels.

De PvdA zou terugzakken van 33 nu naar negentien zetels, nog slechts één zetel meer dan de VVD, die er nu 21 bezet. Grote stijger zou hier ook D66 zijn, die uitkomt op zeventien zetels, een stijging van veertien.

GroenLinks zou bijna verdubbelen van zeven naar dertien zetels en de SP zakt sterk terug: van 25 naar elf zetels. De Partij voor de Dieren zou op basis van de Europese uitslag, uitkomen op vijf zetels (twee nu).

De coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie zouden geen meerderheid meer halen. De drie partijen zouden samen uitkomen op 58 zetels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.