Home

Achtergrond 215 x bekeken

'Europese samenwerking van teeltpartijen stokt'

De Europese samenwerking tussen teeltpartijen stokt. Dat stelt koepel voor afzetorganisaties DPA in een strategische zienswijze over de marktordening.

De Nederlandse afzetpartijen zien ondanks de crisis niets in een herintroductie van interventiemaatregelen. De afzetpartijen hebben het strategische document opgesteld om alvast in te spelen op de discussie over het landbouwbeleid na 2013. De Nederlandse partijen zijn voorstander van een handhaving van het huidige Gemeenschappelijke Marktordeningsbeleid (GMO) om telersverenigingen te stimuleren.

Wel signaleert DPA dat de huidige stimulering van grensoverschrijdende samenwerking niet voldoende effect heeft. "Er is extra beleid nodig. Het project van telers van FresQ in het Verenigd Koninkrijk is een goed voorbeeld, maar daar is wel een bepaalde schaal van de bedrijven en cashflow voor nodig", stelt DPA-directeur Hans van Es.

De concurrentie van de toekomst is niet land tegen land, stelt DPA, maar keten tegen keten. Daarvoor zullen verschuivingen gaan plaatsvinden. Nederlandse telers moeten daarvan doordrongen zijn, stelt DPA. In 2020 zullen veel telersclusters deels vanuit andere Europese locaties produceren, verwacht DPA.

De organisatie houdt rekening met sterke verandering van de sector. Het aantal Nederlandse bedrijven zal dan mogelijk gedaald zijn tot 500 tot 800 met vier tot vijf afzetorganisaties. In het strategische document rept DPA niet over interventiemaatregelen, ondanks de crisis. "Als je nu een enquête houdt onder telers is er misschien wel steun voor interventie, maar dat is de waan van de dag. Er is juist gekozen af te stappen van interventie en marktgerichter te produceren", zegt van Es.

DPA geeft in het stuk een verdeling van de aangevraagde GMO gelden. Nederlandse partijen vroegen voor dit jaar in totaal voor 108 miljoen euro aan gelden aan. De belangrijkste bestedingen zijn milieuprojecten (34 miljoen) en afzetbevordering (31 miljoen euro), blijkt uit de stukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.