Home

Achtergrond 203 x bekeken

Euro wint terrein; Euribor rentes dalen

De kortlopende Euribor-rentes dalen hard, vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) besloten heeft 450 miljard euro aan 1.100 banken aan te bieden voor een rente van slechts 1 procent.

Wisselkoersen verliepen ongunstig voor de export. Op weekbasis verloor de Amerikaanse dollar 1,2 procent aan waarde ten opzichte van de euro. De koersen van het Britse pond en de Russische roebel daalden eveneens ongeveer 1 procent. Volgens analisten kan de dollar de komende week verder zakken wanneer de Europese en Aziatische beurzen beter blijven presteren dan de Amerikaanse, en Amerikanen meer dollars uitgeven.

China blijft bovendien hameren op een 'super soevereine munteenheid', die de dollar in het internationale handelsverkeer kan vervangen. Eerder sloot de volksrepubliek met Rusland een verdrag over het gebruiken van de eigen munteenheden in plaats van de dollar bij onderlinge handel. China vindt het schadelijk dat de handel in olie en agrarische grondstoffen vrijwel uitsluitend in dollars geschiedt.

Of Europese en Aziatische beurzen komende week ook beter presteren is onzeker. De vraag is vooral of de Duitse of Amerikaanse economie sneller herstel vertoont. Amerikaanse consumenten besteedden in mei voor het eerst sinds drie maanden meer dan een jaar eerder.

In Duitsland blijkt de inflatie vrijwel nul te zijn, maar de ECB denkt voorlopig niet aan renteverlagingen. Duitsland is de belangrijkste afnemer van Nederlandse exporten. Analisten putten hoop uit het plan van bondskanselier Angela Merkel om 85 miljard euro te spenderen om de economie op gang te brengen. Mede met het oog op verkiezingen in september verwachten analisten dat het daadwerkelijk tot actie komt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.