Home

Achtergrond 272 x bekeken

''Één kwaliteitssysteem voor veehandel nodig'

Nederland moet één kwaliteitssysteem voor het verzamelen en het transport van vee introduceren. Er zijn op dit moment te veel kwaliteitslabels.

Dat is geen goede methode om het vertrouwen van de maatschappij terug te winnen. Dat zei Toon Wassenberg, voorzitter van de Nederlandse Bond van waaghouders (NBW) gisteravond op de jaarvergadering van zijn organisatie.

Het vertrouwen van de maatschappij in het verzamelen en het transporteren van vee is sinds september 2007 weg volgens Wassenberg. Dat is een gevolg van de publicatie van de foto van één bloedend varken in een Nederlandse veewagen in Duitsland.

Het nieuwe kwaliteitssysteem voor het verzamelen en transporteren van vee moet volgens Wassenberg ondergebracht worden in één
stichting, waarin verschillende privaatrechtelijke organisaties zitten. "Rechtspersonen uit heel Europa moeten deel kunnen nemen in de stichting. Dan kunnen Nederlandse bedrijven met verzamelplaatsen in het buitenland ook een kwaliteitslabel van de nieuwe stichting krijgen", zegt de NBW-voorzitter.

Afschaffing monocertificering

Wassenberg pleit verder voor een modernisering van de veekeuring door de afschaffing van de monocertificering. "Het is toch te gek dat een transporteur dieren voor een keuring uit de veewagen moet laden, het keuringsplateau vervolgens moet reinigen en ontsmetten om de dieren daarna weer op te moeten laden. Een keuring van het vee op de wagen is veel beter", zegt hij.

Daarnaast moet er een oplossing komen voor een goede definitie van zorgvee. "Wat is reëel en wat niet. Waarom mag een schaap wel hinken in de wei en is een transporteur een crimineel als hij zo’n dier in zijn veewagen heeft", vraagt de NBW-voorzitter zich af.

Tenslotte vindt Wassenberg dat er geen beperkingen mogen zijn voor de transportduur van vee. Sommige politici willen een beperking
van die duur tot maximaal acht of negen uur. "Onder goede transportomstandigheden moeten er geen halteplaatsen meer nodig zijn voor het transport van vee", stelt Wassenberg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.