Home

Achtergrond 385 x bekeken 5 reacties

EU-top: analyse voor stabilisatie melkmarkt

De Europese regeringsleiders willen van de Europese Commissie binnen twee maanden een diepgravende analyse van de zuivelmarkt. Onderdeel daarvan moeten mogelijke maatregelen zijn om de markt te stabiliseren.

Dat blijkt uit de concept-slotverklaring van de tweedaagse EU-top in Brussel, die vandaag wordt afgesloten. "De Europese Raad nodigt de Commissie uit binnen twee maanden een diepgaande marktanalyse op tafel te leggen, inclusief opties om de zuivelmarkt te stabiliseren", meldt de verklaring die later vandaag moet worden uitgegeven.

Het concept gaat niet in op welke maatregelen mogelijk zijn. Diverse landen hebben de afgelopen weken en dagen eisen op tafel gelegd. Zo wil Frankrijk dat de ondersteuning van de kaasexport aanzienlijk wordt verhoogd.

De demonstraties van boeren in Brussel zijn gisteren hier en daar geëscaleerd. Zo werden autobanden in brand gestoken en poogden enkele woedende melkveehouders met trekkers door afzettingen te breken. De politie heeft traangas en waterkanonnen ingezet, maar ging niet over tot arrestaties.

Trekkers zorgden donderdag al voor een verkeerschaos in Brussel. Vrijdagochtend dreigde dat opnieuw te gebeuren: melkveehouders gingen weer met hun trekkers op pad, op het qua verkeer drukste tijdstip van de dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rv

  alleen dan weer jammer dat het escaleerd...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als de regeringsleiders niet hun nek voor ons uit willen steken, zijn ze het niet waard van ons te vreten

 • no-profile-image

  kiekewatervankomt

  Ik vindt het een beetje naief om te denken dat de politiek zich bekommert om eenboertje meer of minder. Het gaat hen alleen om een lage prijs van het voedselpakket voor hun kiezers.

 • no-profile-image

  Kluitje in het riet

  De markt is stabiel. Dat is volgens mij de conclusie die over twee maanden wordt getrokken. Maar dat is niet het antwoord op de protest actie van nu. Dus doorgaan met de acties

 • no-profile-image

  aldert

  Dat gaat weer lekker zo! Gaat een stelletje ambtenaren een diepgravend onderzoek doen,dat kost weer een paar maanden,en vele miljoenen,en al die tijd kunnen de boeren weer verrekken.Terwijl die nu een oplossing hebben,die niks kost en die morgen al toegepast zou kunnen worden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.