Home

Achtergrond 271 x bekeken

EU oogst 286,5 miljoen ton graan

De graanoogst in de EU komt dit jaar uit op 286,5 miljoen ton.

Dat is bijna 1 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde en 8 procent minder dan de recordoogst van vorig jaar, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. De nieuwe oogstprognose is opgesteld door Mars (Monitoring Agricultural ResourceS), een onderdeel van het onderzoeksbureau Joint Research Centre van de Europese Commissie.

De Mars-prognose valt bijna 3 miljoen ton lager uit dan de prognose die de Commissie vorige maand zelf heeft opgesteld. De Commissie komt volgende week met een nieuwe graanoogstprognose, waarin de bevindingen van Mars zijn verwerkt, maar ook de gegevens van de landbouwtellingen van de lidstaten.

Het groeiseizoen verloopt niet optimaal in met name Polen, Noord-Frankrijk, de Baltische staten, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, meldt het productschap. "Daarentegen lijkt de situatie in Duitsland, Benelux en de rest van Frankrijk optimaal, zodat in deze landen een uitstekende graanoogst mag worden verwacht. Voor Rusland en Oekraïne zijn de verschillen per regio groot, zodat de oogstprognose moeilijk is vast te stellen voor deze landen."

In dit graanseizoen, dat loopt van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2009, exporteert de EU een recordhoeveelheid van ruim 30 miljoen ton graan zonder exportrestitutie, stelt het productschap. "In het bijzonder de uitvoer van tarwe, inclusief tarwebloem, is met een hoeveelheid van bijna 25 miljoen ton uitstekend verlopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.