Home

Achtergrond 154 x bekeken

Duitse legkippenstapel krimpt flink

De leghennenstapel in Duitsland levert volgens een prognose van de bedrijfstak de komende twee jaar fors in. De stijgende eierprijzen lijken daarmee blijvend.

De voorspelling komt van de pluimveehouderijorganisatie in Nedersaksen, het Niedersächsische Geflügelwirtschaft Landesverband (NWG). Nedersaksen is de deelstaat met de grootste leghennensector van Duitsland.

Bestuurstopman Wilhelm Hoffrogge voorziet een reductie van het aantal leghennen met 30 procent. De eierprijzen kunnen tegelijkertijd met eenzelfde percentage stijgen, voorspelt hij. Oorzaak is het per 1 januari van dit jaar in de Bondsrepubliek van kracht geworden verbod op legbatterijen. Alternatieve huisvesting vergt meer ruimte per leghen, waardoor de nieuwe legcapaciteit vaak kleiner uitpakt.

Alternatieve huisvesting

Een aanzienlijk aantal leghennenhouders beëindigt daarbij de productie helemaal en begint niet aan overschakeling op alternatieve huisvesting. Dit temeer daar in Duitsland ook de als alternatief bedachte groepshuisvesting in kooien, de zogenoemde Kleingruppenhaltung, door de leidende grootgrutters (mede onder druk van dierenbeschermingsorganisaties) niet wordt geaccepteerd. Het landbouwministerie in Berlijn betreurt deze gang van zaken.

Om de bedrijfstak van dienst te zijn, is eind mei aan de pakkerijen de eis gesteld dat op de emballage van eieren uit het houderijsysteem Kleingruppenkäfigen (kooien voor kleine groepen) duidelijk moet staan uit wat voor een productiesysteem deze komen. Pogingen om op Europees niveau een apart stempelcijfer te introduceren (4) zijn tot dusver op niets uitgelopen.

Voor de Duitse leghennenhouders die nu nog met een batterijsysteem werken geldt tot 1 januari volgend jaar nog dispensatie, mits ze vergunning voor de bouw van een alternatief systeem hebben aangevraagd. Het voormalige marktbureau ZMP voorspelde al eerder dat door bouwactiviteiten het eieraanbod zou dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.