Home

Achtergrond 245 x bekeken 2 reacties

Dierziekteheffing schaap en geit € 1,50 per dier

Schapen- en geitenhouders betalen vanaf 2010 een dierziekteheffing van € 1,50 per dier, naast een vaste heffing van € 25 per ondernemer.

De adviescommissie voor de schapen- en geitenhouderij van het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft dit voorgesteld aan het bestuur.
Naar verwachting stemt het schap donderdag in met het voorstel.

De totale opbrengst van de heffing moet ongeveer 1,2 miljoen euro per jaar bedragen en is voorzien voor een periode van 5 jaar vanaf 2010.

De dierziekteheffing geldt volgens advies alleen voor veehouders met meer dan tien schapen of 31 geiten. Daarmee worden de hobbymatige schapen- en geitenhouders van de heffing uitgesloten. Keerzijde van deze vrijstelling is dat de hobbyhouders ook niet verzekerd zijn tegen de gevolgen van besmettelijke veeziekten.

Ook andere schakels in de keten worden niet in de heffing betrokken. Reden is dat het moeilijk is bij voorbeeld handel en transport zo ver te krijgen dat ook zij meebetalen aan de verzekering tegen dierziekten. Maar ook hierbij geldt dat deze schakels bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte geen beroep kunnen doen op een eventuele schadevergoeding.

Veestapeltelling 2009

Het voorstel is de heffing per bedrijf te baseren op de veestapeltelling van november 2009. De heffing wordt ergens in 2010 opgelegd en zal met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 januari 2010.

De heffing per bedrijf is gebaseerd op het systeem van unieke bedrijfsnummers (UBN), totdat er een goedwerkend systeem van elektronische identificatie en registratie (I&R) is. Dat zal nog zeker twee jaren duren.

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (PKSG) is het niet eens met de wijze van heffing. Het platform vindt de inningskosten onevenredig hoog bij het gekozen systeem (van een jaarlijkse heffing aan de hand van bedrijfsnummers). Het platform had liever een goedkopere manier van heffing gezien. De adviescommissie van het PVV vindt het nu gekozen systeem het eerlijkst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenboer

  wie gaat de aantallen schapen op 1 november controleren?
  Iedere schapenboer geeft minder schapen op dan hij heeft op 1 november.

 • no-profile-image

  lammetje

  Alle houders klein of groot moeten gewoon mee betalen. Waarom altijd die hobbyhouders overal van vrijstellen, ze hebben ook belang bij een gezonde veestapel.

Of registreer je om te kunnen reageren.