Home

Achtergrond 165 x bekeken

Cramer botst met eigen partij over klimaatberaad

Milieuminister Jacqueline Cramer botst met haar eigen PvdA over de vooruitgang in de internationale klimaatonderhandelingen.

Die moeten eind dit jaar in Kopenhagen leiden tot een nieuw Kyoto-klimaatverdrag.

De uitkomst van voorbereidend overleg voor Kopenhagen, de afgelopen twee weken in Bonn, is volgens verwachtingen verlopen, zei Cramer vandaag g in de Tweede Kamer. Zij loofde het tempo, en het feit dat er nu een ontwerpverdragstekst ligt. Iedereen staat volgens haar 'op scherp', al gaat het ,,heel lastig'' worden.

"Dat kan toch niet waar zijn. De hoeveelheid papier is vier keer zo groot geworden'', reageerde PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. Met de resterende tijd tot Kopenhagen vereist dat volgens hem een onderhandelingstempo van zeven pagina's per dag, wil er een akkoord bereikt worden. Dat ziet Samsom niet gebeuren. "Dit tempo hebben we nog nooit aan de dag gelegd.''

CDA-Kamerid Liesbeth Spies viste eerder in het debat over het energie- en klimaatbeleid van het kabinet tot nu toe naar de financiële inzet van de Europese Unie in de klimaatonderhandelingen. Zij wilde horen wat concreet nodig is voor de verdere onderhandelingen.

Spies citeerde Yvo de Boer, hoofd van het VN-klimaatbureau UNFCCC, dat het onderhandelingsproces zeer broos en breekbaar is en de Europese financiële inzet van belang is. Hij heeft zijn hoop gesteld op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt. Volgens Cramer is die inzet daarvoor echter al bepaald, onder andere vorige week door de Europese ministers van Financiën.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.