Home

Achtergrond 220 x bekeken 8 reacties

Consument haalt geen voordeel bij lage melkprijzen

Terwijl de gewogen winkelprijs voor consumptiemelk en kaas min of meer gelijk is gebleven, is de melkprijs die boeren ontvangen van hun coöperaties sinds begin 2008 met goed 50 procent gedaald.

Dit stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vast in eigen onderzoek.

De echte daling van de melkprijzen voor de boeren is begonnen in najaar 2008. Sindsdien zijn de uitbetaalprijzen voor geleverde melk bij FrieslandCampina en DOC – de twee bedrijven die de NMV naar voren haalt in haar vergelijkend onderzoek – alleen maar blijven dalen. De winkelprijzen voor kaas en consumptiemelk zijn tot nog toe vrij hoog gebleven en nauwelijks gedaald.

Daarbij zijn consumptiemelk en kaas ook ten opzichte van de voedingsmiddelenprijzen in het algemeen vrij duur gebleven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ondernemer?????????

  Gewoon doormelken en gewoon afwachten wat voor schijntje je beurt elke maand, leve de eensgezintheid onder de melkveehouders. gewoon alles pikken van fabrieken, zo hou je het wel vol als ondernemer en de banken doen lekker aflossingsvrij, kan de boer nog verder uitgeknepen worden, WAT EEN ONDERNEMEN IS DAT!!

 • no-profile-image

  lid

  doet de melkfabriek z,n best niet?

 • no-profile-image

  Gaatze

  kern van het verhaal, retailers hebben de touwtjes in handen...

 • no-profile-image

  Ruud

  Begrijpt dan niemand, dat men gewoon door de inkopers van de zuivelfabrieken en grootwinkelbedrijven wordt uitgeknepen onder het mom van zuiveloverschotten?
  Deze maffia, die weten dat ook bij een melkprijs van 20 Eurocent de boeren de melk wel leveren, de tank moet weer leeg. Vergelijk momenteel de winkelprijs en de boerenprijs, daartussen zitten veel te grote marges, waarbij de boer veel te weinig ontvangt.
  Gewoon lekker door blijven melken en af en toe met een tractor door Brussel rijden zal niets oplossen.
  Zet uw afnemers onder druk, of laat eens Europawijd 2 dagen per maand per boeren bedrijf de melk in de mestput lopen. Deze 24 dagen per jaar is 7% van de melkproductie. Bij de huidige melkprijzen zal dit een behoorlijk rendement moeten opleveren ten opzichte van de marktwerking, aangezien men spreekt over 2 % overschot. Dus dit kan weer 40 cent per liter gaan opleveren als er een tekort ontstaat. Of bereken ik dit verkeerd en zijn het toch maffiastreken van de inkopers?

 • no-profile-image

  Gezond verstand

  Arjan wordt eens wakker jongen
  Nog geen 10% van alle melk wordt verwerkt tot boter en melkpoeder. Terwijl meer dan 70% van de melk als consumptiemelk en kaas verkocht wordt.
  Vergeet de zuivelindustrie eigendom is van de leden melkveehouders jongen.
  Het geld hoort thuis waar het verdient word !!

 • no-profile-image

  Veehouder

  De macht ligt bij de groothandel, de cooperaties doen hun best om hun eigen boeren uit te knijpen! Dit is de conclussie die wie helaas moeten trekken. Dit is in Nederland heel erg, in het buitenland wordt massaal actie gevoerd tegen de lage melkprijs. Veel de van de Nederlandse melkveehouders doen niks of durven niks, maar er zit gewoon niks in . Hebben die nog niet in de gaten dat ze gewoon bestolen worden!!!!! Om dit tegen te gaan moet je met zijn allen een vuist maken!

 • no-profile-image

  Kalverhouder

  Gelukkig hebben de kalverhouders wel voordeel bij de lage melkprijzen. Wei was 130, nu 40, mmp is ook met 30/40% gedaald. Hier verdienen de fabrieken echt niet op!

 • no-profile-image

  Arjan

  Wat wil de NMV hier mee bereiken ??? Nog lagere melkprijzen voor ons als melkveehouder !!!! Snapt de NMV niet dat doc en fc ook melkpoeder en boter maken waar een negatieve marge op zit. De consumptiemelk houdt onze melkprijs nog een heel heel klein beetje in de benen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.