Home

Achtergrond 158 x bekeken

Buitenlandse olieconctracten Irak deze week bekend

De Iraakse regering maakt deze week bekend welke buitenlandse bedrijven zullen deelnemen aan de ontwikkeling en exploratie van de Iraakse oliesector.

Oorspronkelijk zouden de bedrijven al maandag worden genoemd, maar de ceremonie werd zondag met zeker een dag uitgesteld als gevolg van zandstormen in de Iraakse hoofdstad.
Ruim dertig olie- en gasbedrijven hebben de afgelopen tijd biedingen uitgebracht voor de ontwikkeling van zes grote olievelden in het zuiden en noorden van Irak en twee gasvelden ten westen en noordoosten van Bagdad. De reserves van de betreffende olievelden worden geschat op zo'n 43 miljard vaten ruwe olie.

De Iraakse minister van Olie, Hussein al-Shahristani, liet eerder weten dat zijn regering de olieproductie de komende vijf jaar wil verhogen naar ruim vier miljoen vaten olie per dag, van 2,4 miljoen vaten nu. Daarmee krijgt de overheid de komende twintig jaar circa 1,7 biljdollar extra te besteden. De verhoging van de productie is volgens de regering alleen mogelijk met de deelname van buitenlandse maatschappijen. Die zouden de komende jaren in totaal ongeveer 30 miljard dollar aan de Iraakse olie verdienen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.