Home

Achtergrond 328 x bekeken

Biologische groenteteelt winstgevender dan gangbaar

De biologische groenteteelt was in de periode 2005 tot 2008 winstgevender dan de gangbare teelt.

Dat blijkt uit een meerjarige vergelijking van het Landbouweconomisch Instituut (LEI). De rentabiliteit van de categorie akkerbouw/groentebedrijven lag in die jaren op 102 tegen 95 voor de gangbare teelt.

De resultaten van de groenteteelt klinken hierin vooral door, volgens het LEI. Hoewel de groenteteelt 40 procent van deze categorie uitmaakt, leverde het 60 tweederde van de opbrengsten.

De verklaring ligt vooral aan de kostenkant. Ten opzichte van gangbare bedrijven realiseren de biologische bedrijven weliswaar minder opbrengsten per hectare, maar doordat de kosten ook beduidend lager zijn, resteert een hoger saldo, schrijft het LEI.

Of registreer je om te kunnen reageren.