Home

Achtergrond 399 x bekeken 2 reacties

Belgische zuivelindustrie werkt aan gedragscode

De Belgische zuivelindustrie werkt aan een code voor goed gedrag tegenover de melkveehouder.

Het gaat vooral om meer zekerheden voor de boer. Maar de industrie wil dan wel dezelfde toezeggingen terug. Ook de boer moet niet zomaar kunnen opzeggen.

Voorzitter Patrick van Buggenhout kondigde de code aan op de jaarvergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). De gedragscode komt naar aanleiding van de rel rond Fabrelac. De directie van deze fabriek in het Belgisch-Limburgse Bree zegde eind januari per aangetekende brief plots de melkafname op bij de circa 60 leveranciers.

Fabrelac

Het management van Fabrelac wordt gevoerd door onder meer Jos Peters, bekend en berucht van onder meer Swenty Melk, Péroma en (vroeger) Bastiaansen Kaas. Tot een van de aandeelhouders behoort ironisch genoeg ook een bestuurslid van de Belgian Dairymen Board (BDB). Fabrelac koopt niet nu niet meer rechtstreeks van boeren.

De leveranciers kregen de aangetekende brief van hun verwerker op een vrijdag thuisbezorgd, met de mededeling dat met ingang van de nieuwe week geen melk meer zou worden opgehaald. Dit leidde tot veel commotie, maar Peters bleek niet strafbaar. Dit komt omdat hij zijn leveranciers een alternatief aanbood (al waren de meeste boeren daar niet van gediend) en omdat in de Belgische zuivelsector een grote mate van vrijheid, blijheid geldt. Dit is resultaat van een strijd, enkele jaren geleden, van ex-leden van Campina. Die wilden snel kunnen vertrekken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    trouw aan

    wat is het toch fijn om bij de cooperatie te zijn

  • no-profile-image

    Joris

    Inderdaad is het veel leuker om je melk aan een cooperatie te leveren , die komen je melk tenminste ten allen tijden halen. Je weet zeker dat je je melk kwijt kan. Nu is dat ook niet zo moeilijk als je er achteraf bijna niks voor geeft. En ach als je je leden (eigenaars) blij kunt maken door hun melk op te halen en ze daarna minder dan een kwartje uitbetaald en niemand durft er iets van te zeggen want anders maken we de regeltjes van KKM nog maar wat strenger. Nee de cooperatie is zo gek nog niet....................

Of registreer je om te kunnen reageren.